Λιβύη: Συνάντηση Καντάφι με το βομβιστή του Λόκερμπι

Σάββατο, 22 Αυγούστου 2009 10:05
A- A A+

Τον καταδικασθέντα για την βομβιστική επίθεση στο αεροσκάφος της PanAm στο Λόκερμπι ¶μπντελ Μπασέτ αλ Μεγκράχι συνάντησε χθες ο Λίβυος ηγέτης Μοαμάρ Καντάφι, μια ημέρα αφότου αφέθηκε ελεύθερος από φυλακή στη Σκωτία, όπως μετέδωσε το λιβυκό ειδησεογραφικό πρακτορείο Jana.

Ο Καντάφι δέχθηκε τον 57χρονο και μέλη της οικογένειάς του χθες Παρασκευή, ανέφερε η ίδια πηγή. Ο Λίβυος ηγέτης χαιρέτισε την απόφαση των αρχών της Σκωτίας ν' απελευθερώσουν τον αλ Μεγκράχι, ο οποίος πάσχει από καρκίνο του προστάτη, για ανθρωπιστικούς λόγους.

«Τους συγχαίρω για το θάρρος τους και την επίδειξη ανεξαρτησίας από μέρους τους», δήλωσε ο Καντάφι, σύμφωνα με το Jana.

Η απελευθέρωση του αλ Μεγκράχι προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια και αντιδράσεις εκ μέρους των κυβερνήσεων της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε τη Λιβύη να μη διοργανώσει υποδοχή ήρωα στον αλ Μεγκράχι. Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την ενθουσιώδη υποδοχή του στο αεροδρόμιο της Τρίπολης από εκατοντάδες πολίτες «εξοργιστική κι αηδιαστική».

Η βομβιστική επίθεση στο αεροσκάφος της Παν¶μ το 1988 πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας στοίχισε τη ζωή 270 ανθρώπων στον αέρα και στο έδαφος. Ο αλ Μεγκράχι καταδικάστηκε για την επίθεση αλλά επέμενε ότι είναι αθώος καθ' όλη την διάρκεια της φυλάκισής του.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή