Πύρινη λαίλαπα στο Γραμματικό

Πληροφορίες για καμμένα σπίτια
Σάββατο, 22 Αυγούστου 2009 13:30
UPD:17:04

Φωτογραφία από τη λίμνη Μαραθώνα.

A- A A+

Εκτός ελέγχου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ στο Βαρνάβα Αττικής. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε πριν από λίγο τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της πυρκαγιάς.

Επί τόπου επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με 53 οχήματα, 160 πυροσβέστες, 50 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 12 αεροσκάφη, οκτώ ελικόπτερα, οκτώ εθελοντικά οχήματα, 24 υδροφόρες της Νομαρχίας και 10 υδροφόρες της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ καθοδόν βρίσκονται από την επαρχία 25 οχήματα με 50 πυροσβέστες.

Σε Γραμματικό, Βαρνάβα, Μαραθώνα, Σταμάτα και Διόνυσο εκτείνεται το πύρινο μέτωπο.

Από τις φλόγες έχει καεί αδιευκρίνιστος αριθμός σπιτιών στο βόρειο τμήμα της κατοικημένης περιοχής του Γραμματικού, ενώ νωρίτερα απεγκλωβίστηκε ένας κτηνοτρόφος στον οικισμό Αγία Τριάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του ρ/σ ΣΚΑΪ.

Στην περιοχή πνέoυν ισχυροί άνεμοι έντασης 5 μποφόρ, με κατεύθυνση ανατολικά και βόρειοανατολικά προς Μαραθώνα, ενώ η ένταση του ανέμου αναμένεται να αυξηθεί, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει αρκετές περιοχές της Αττικής.

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που απείλησε το ελικοδρόμιο του Πολεμικού Ναυτικού στο Κοτρώνι Μαραθώνα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Σύμφωνα με τον ίδιο, προσωπικό υλικό, καύσιμα και πυρομαχικά είναι ασφαλή, ενώ δεν κινδύνευσαν ζωτικές εγκαταστάσεις του ελικοδρομίου.

Στο Γραμματικό, τον Βαρνάβα και τον Μαραθώνα, βρίσκονται τα μέτωπα της πυρκαγιάς στη βορειοανατολική Αττική, με κίνδυνο αναζωπύρωσης στο Γραμματικό, όπου απειλούνται σπίτια, όπως δήλωσε στη ΝΕΤ ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής, Λεωνίδας Κουρής.

Ο κ. Κουρής επεσήμανε ότι άμεση προτεραιότητα έχει να μην επεκταθεί η φωτιά στις παρυφές της Πεντέλης και να μην περάσουν οι φλόγες στη Ροδόπολη, Πεντέλη και Διόνυσο.

Ειδική έκκληση για άμεση βοήθεια απηύθυνε από την ΝΕΤ και ο δήμαρχος Μαραθώνα, ο οποίος ανέφερε άμεσο κίνδυνο στον οικισμό της Οινόης.

«Δύσκολη» χαρακτήρισε την πυρκαγιά στο Γραμματικό ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Καπάκης, σε ενημέρωση που πραγματοποιήσε σχετικά με την εξέλιξη των πύρινων μετώπων, καθώς εξελίσσεται σε μεικτή ζώνη κατοικιών και δασικών εκτάσεων.

Ο κ. Καπάκης απηύθηνε έκκληση στους οδηγούς να αποφεύγουν το οδικό δίκτυο της περιοχής, ώστε να μη δημιουργηθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση και κίνδυνος εγκλωβισμού τους.

Ακόμη, ο εκπρόσωπος κάλεσε όσους φιλοξενούν άτομα που για διάφορους λόγους είναι ανήμπορα, να τα μετακινήσουν άμεσα σε ασφαλές μέρος, υπογραμμίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει πανικός».

Δεν απειλείται από την πυρκαγιά στο Βαρνάβα το στρατόπεδο, το οποίο, όπως διευκρινίζει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, δεν εκκενώνεται. Ωστόσο, δύο οπλικά συστήματα μεταφέρθηκαν προληπτικά προς το κεντρικό στρατόπεδο Καπανδριτίου.

Ενημέρωση Κ. Καραμανλή για τις πυρκαγιές

Συνεχή ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών για την εξέλιξη των πυρκαγιών έχει στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ο πρωθυπουργός έχει δώσει οδηγίες ώστε να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να περιοριστεί η φυσική καταστροφή.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Παυλόπουλος ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του για τη Σάμο και είναι από χθες συνεχώς στο γραφείο του. Στη Σταμάτα βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο κ. Μαρκογιαννάκης τόνισε πως «η κατάσταση είναι δύσκολη» και «γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό». Ανάφερε δε πως τα κύρια μέτωπα είναι δύο, αυτό που κινείται προς Βαρνάβα και εκείνο που κατευθύνεται προς Πεντέλη.

Επί τόπου κλιμάκια των κομμάτων

Επί τόπου ενημέρωση για τις συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται από όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις, για την κατάσβεση των πυρκαγιών έχει κλιμάκιο βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που βρίσκεται από το πρωί στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς στην περιοχή του Διονύσου βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου. «Mε πόνο ψυχής παρακολούθουμε τη νέα τραγωδία. Είμαστε κοντά στα σώματα ασφαλείας και σε όσους μετέχουν στην κατάσβεση», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπανδρέου http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/08/22/1705021.htm .

Παράλληλα, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Σπύρο Χαλβατζή και τον βουλευτή Αττικής Γιάννη Γκιόκα βρίσκεται από το πρωί στα μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς που κατακαίει την Βορειοανατολική Αττική http://control.naftemporiki.gr/news/static/09/08/22/1704981.htm . Για «οργανωμένο σχέδιο για τον πλουτισμό ολίγων» έκανε λόγο μιλώντας στην κρατική τηλεόραση η Αλέκα Παπαρήγα.

Αντιπροσωπεία και του ΣΥΝ αποτελούμενη από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Λεβέντη, το μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ Γιάννη Τόλιο και τη Νομαρχιακή Σύμβουλο Ανατολικής Αττικής και πρώην βουλευτή Ιωάννα Στεργίου, επισκέπτεται τα μέτωπα της πυρκαγιάς στη Βορειανατολική Αττική http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/08/22/1705001.htm .

Τέλος, ο βουλευτής Β΄ Αθηνών και εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης, συνοδευόμενος από τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Απόστολο Μπαμίχα, μεταβαίνουν με κλιμάκιο του ΛΑΟΣ στην πυρκαγιά στο Διόνυσο.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση για τις πυρκαγιές στην Αν. Αττική, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης τόνισε πως «πρέπει όλοι να αναλάβουμε ευθύνες και κυρίως η κυβέρνηση. Κάποια στιγμή να πάψουν να συσκέπτονται στο Μαξίμου και να μπουν σε δράση».

Ο κ. Καρατζαφέρης έκανε επίσης λόγο για τραγωδία που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Δύο πυρκαγιές στην Εύβοια - Ενεργά τα τρία μέτωπα στη Ζάκυνθο

Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις στην Εύβοια, στην περιοχή της Σκύρου και της Καρύστου. Για την κατάσβεση της φωτιάς στη Σκύρο επιχειρούν επτά οχήματα με 15 πυροσβέστες και στην Κάρυστο επτά οχήματα με 19 πυροσβέστες και δύο αεροσκάφη.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων για τον έλεγχο των τριών πυρκαγιών που εδώ και τρεις μέρες είναι σε εξέλιξη στη Ζάκυνθο και έχουν ήδη αποτεφρώσει περίπου 3.000 στρέμματα δάσους.

Οι πυρκαγιές εκτείνονται σε τρία μέτωπα, που βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους, σχηματίζοντας ένα κοινό μέτωπο φωτιάς. Επί τόπου επιχειρούν δύο αεροσκάφη, τρία ελικόπτερα, 18 οχήματα με 46 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα 26 ατόμων και ένα ελικόπτερο.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα και αύριο

-Yψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα: Πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπει για σήμερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τις Νομαρχίες: Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ευβοίας, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Αθηνών και Πειραιώς.

Παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται:

* να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

* να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.

* να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

* Τέλος υπενθυμίζεται ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός ΄Εκτακτης Ανάγκης 112, που μπορείτε να καλείτε σε ανάλογες καταστάσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και στην Κυριακή σε Ευβοία (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου), Βοιωτία, Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική, Αθήνα, Πειραιά, Αργολίδα, Κορινθία, Λέσβο, Χίο και Σάμο (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Ικαρίας) http://control.naftemporiki.gr/news/static/09/08/22/1704992.htm .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή