Εφιαλτική νύχτα στη B.Α. Αττική

Προληπτική εκκένωση του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης
Σάββατο, 22 Αυγούστου 2009 23:03
UPD:23:54

A- A A+

Εξι άτομα έχουν εγκλωβιστεί στο Γραμματικό σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων. Εξακολουθούν να μαίνονται οι πυρκαγιές στα πύρινα μέτωπα περίπου 40 χιλιομέτρων που έχουν δημιουργήσει ένα ενιαίο κλοιό γύρω από το Γραμματικό, το Βαρνάβα, το Μαραθώνα, τη Σταμάτα, τη Ροδόπολη και το Διόνυσο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Νομάρχη Αθηνών, Γ. Σγουρού στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να μην επεκταθεί η φωτιά προς τον Γέρακα και την Πεντέλη, ενώ πριν από λίγο εκκενώθηκε προληπτικά το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

Κάηκαν σπίτια

Aπό τις φλόγες πλέον έχει καεί αδιευκρίνιστος αριθμός σπιτιών στο βόρειο τμήμα της κατοικημένης περιοχής του Γραμματικού, του Βαρνάβα και της Σταμάτας, αλλά σε καμία περιοχή δε γίνεται λόγος για θύματα. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής καλούνται να απομακρύνονται εγκαίρως σε περίπτωση που πλησιάσει η φωτιά και να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Κλειστή η λεωφόρος Διονύσου

λειστή λόγω της φωτιάς είναι η λεωφόρος Διονύσου και από τις δύο πλευρές καθώς και οι δρόμοι από το στρατόπεδο του Βαρνάβα προς τον Βαρνάβα, Γραμματικού - Προφήτη Ηλία, Γραμματικού - Μαραθώνα, Κέντρου Υγείας Καπανδριτίου - Βαρνάβα, Πλατείας Γραμματικού - Αγίας Μαρίνας, Λεωφόρου Μαραθώνα και Μεγάλου Αλεξάνδρου προς Λίμνη Μαραθώνα, και από νεκροταφείο Μαραθώνα προς Μαραθώνα.

Nέο μέτωπο στη Ζάκυνθο

Στην περιοχή Παναγούλα ξέσπασε φωτιά στις 8 το βράδυ και το κύριο μέτωπό της απέχει 1 χιλιόμετρο από την πόλη της Ζακύνθου. Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Ζακύνθου όπου η φωτιά έχει κάψει πάνω από 4.000 στρέμματα.

Προκαταρκτική εξέταση για την πυρκαγιά

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς που κατακαίει τη βορειοανατολική Αττική, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, κ. Ι. Σακελλάκος. Η έρευνα ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, κ. Δ. Γκύζη.

Συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων

Επίγειες δυνάμεις, εναέρια μέσα και υλικά διατέθηκαν σήμερα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας από τις ένοπλες δυνάμεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Νομό Αττικής.

Ειδικότερα, διατέθηκαν:

Προσωπικό

* 70 Πεζοναύτες στο Βαρνάβα

* 250 άτομα του ΠΝ στην περιοχή Κοτρωνίου

* 1 Τμήμα της Πολεμικής Αεροπορίας (20 άτομα) στο Ζούμπερι

Μέσα

* 12 Πυροσβεστικά Αεροσκάφη Canadair (CL-415 & CL-215) (Σημειώνεται ότι από τη δύναμη των 21 πυροσβεστικών Αεροσκαφών της ΠΑ σήμερα, καθΆόλη τη διάρκεια της ημέρας επιχειρούν τα 20 από αυτά.)

* 26 Πυροσβεστικά Οχήματα (17 ΣΞ & 6 ΠΑ & 3 ΠΝ)

* 14 Υδροφόρα Οχήματα (7 ΣΞ & 4 ΠΑ & 3 ΠΝ)

* 7 Ασθενοφόρα (5 ΣΞ & 2 ΠΑ) με Ιατρούς και ανάλογο Νοσηλευτικό Προσωπικό ανεπτυγμένα σε Βαρνάβα, Μαραθώνα, Γραμματικό

* 5 Οχήματα Χωματουργικών Εργασιών (3 Προωθητές Γαιών (ΣΞ) & 2 Φορτωτές)

Ειδικότερα τα 12 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL - 215 και CL - 415, πραγματοποίησαν στο Νομό Αττικής έως τις 22 Αυγ 17:00, 27 εξόδους με 82 ώρες πτήσης, κατά την διάρκεια των οποίων εκτελέστηκαν 540 ρίψεις νερού, που αντιστοιχούν σε άφεση 3.200 τόνων νερού περίπου.

Ταυτόχρονα οι ΕΔ βρίσκονται σε ετοιμότητα εφαρμογής του «Σχεδίου Ξενοκράτης» ενώ, σε επιφυλακή βρίσκεται το 50% του προσωπικού του συνόλου των Μονάδων των ΕΔ του Νομού Αττικής.

Σε ετοιμότητα 100% έχουν τεθεί:

* Τα τρία (3) Νοσοκομεία των ΕΔ στην Αθήνα

* η 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης της ΠΑ

* η Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ) της ΠΑ

* 1 C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας,

* 2 Ελικόπτερα Super Puma της ΠΑ (για επιχειρήσεις εκκένωσης)

* 2 Ελικόπτερα Β 212 της ΠΑ (για επιχειρήσεις εκκένωσης)

* 2 Ελικόπτερα AB 205 της ΠΑ (για επιχειρήσεις εκκένωσης)

* το 575 Τάγμα Πεζοναυτών

* η 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών

Ειδικότερα στο Νομό Αττικής, για την εκπλήρωση του ρόλου συνδρομής των ΕΔ στην κατάσβεση των πυρκαγιών, οι ΕΔ ανταποκρίθηκαν στο 100% των υποβληθέντων αιτημάτων από τους αρμοδίους φορείς.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν σε ετοιμότητα επιπλέον δυνάμεις και μέσα, για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, όπως τους ζητηθεί.

Oδηγίες αυτοπροστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας (Κάρυστος, Σκύρος, κλπ) λόγω των μεγάλων δασικών πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί, εφιστά την προσοχή των πολιτών στις ανωτέρω περιοχές για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Ειδικότερα, αν η πυρκαγιά πλησιάζει το σπίτι σας η ΓΓΠΠ σας συνιστά τα εξής:

* Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.

* Απομακρύνετε αμέσως όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτίσματος και μεταφέρετέ τα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.

* Μαζέψτε άμεσα όλες τις τέντες που έχετε ανοίξει στα μπαλκόνια και τα παράθυρα του κτίσματος.

* Κλείστε καλά όλες τις πόρτες και τα παράθυρα και φράξτε όλες τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει καπνός και καύτρες στο εσωτερικό του κτιρίου.

* Αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη απομακρυνθείτε από τον χώρο, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σας δοθούν από τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές.

* Εάν η διαφυγή σας δεν είναι πλήρως εξασφαλισμένη μην επιχειρείτε την εγκατάλειψη του χώρου σας. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα οικοδόμημα κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι μεγάλη, ενώ αντίθετα είναι μικρή μέσα σε αυτοκίνητο το οποίο βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.

* Αν παραμείνετε στο σπίτι, μπείτε μέσα σε αυτό μαζί με όλη την οικογένεια σας και συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα χώρο.

* Μόλις περάσει η πυρκαγιά βγείτε έξω από το σπίτι σας και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που παραμένουν.

* Αν αποφασιστεί εκκένωση της περιοχής ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή