Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης στη Β.Α. Αττική

Στις φλόγες δεκάδες σπίτια
Κυριακή, 23 Αυγούστου 2009 09:32
UPD:10:51

A- A A+

Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η πύρινη «κόλαση» στην περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής. Στις φλόγες έχουν παραδοθεί δεκάδες σπίτια, ενώ έχουν εκκενωθεί πολλές περιοχές. Σε πύρινο κλοιό βρίσκονται ¶γιος Στέφανος, Ντράφι, Πανόραμα Παλλήνης, Πικέρμι και Πεντέλη. Μαίνονται και τα πύρινα μέωπα σε Βαρνάβα, Ροδόπολη, Σταμάτα, Διόνυσο, Μαραθώνα και ¶νω Σούλι.

Εκφράζονται φόβοι για την ενδεχόμενη επέκταση του μετώπου του Αγ. Στεφάνου προς Κρυονέρι και Πάρνηθα, κάτι που προσπαθούν να αποτρέψουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Στο βόρειο τμήμα του Γέρακα εκκενώθηκε προληπτικά ένα γηροκομείο.

Στη μάχη της κατάσβεσης συμμετέχουν από το πρωί και πάλι τα εναέρια μέσα με 11 αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα να επιχειρούν ρίψεις νερού από αέρος.

Ισχυρά παραμένουν και τα επίγεια μέσα, καθώς στα σημεία επιχειρούν 130 οχήματα της πυροσβεστικής, 390 πυροσβέστες, 120 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 16 εθελοντές και 52 υδροφόρες.

Το έργο της πυρόσβεσης συνδράμουν οι ένοπλες δυνάμεις με 70 πεζοναύτες, 250 άτομα του Πολεμικού Ναυτικού, 20 αεροσκάφη, 26 πυροσβεστικά, 15 υδροφόρες, τρία γκρέιντερ και δύο φορτωτές.

Tις επόμενες ώρες αναμένονται δύο αεροσκάφη από την Ιταλία, δύο από τη Γαλλία και ένα από την Κύπρο.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι έως 6 μποφόρ που δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Για τεράστια οικολογική καταστροφή, καθώς, όπως εκτίμησε έχουν καεί περισσότερα από 120.000 στρέμματα, έκανε λόγο ο Νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

Σημείωσε δε πως οι ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες , με κυρίαρχο στοιχείο την αλλαγή της κατεύθυνσης του αέρα, αλλά και το δύσβατο της περιοχής δυσκόλεψαν σημαντικά το έργο της πυρόσβεσης.

Τα πύρινα μέτωπα στην υπόλοιπη Ελλάδα

Υπό έλεγχο τέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τα τρία μεγάλα μέτωπα της Ζακύνθου που μαίνονταν στις περιοχές Μαριές, Αναφωνήτρια και Βολίμες.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, πυροσβεστικό ελικόπτερο επιχειρεί ρίψεις νερού, καθώς είναι ορατός ο φόβος των αναζωπυρώσεων λόγω των ισχυρών ανέμων, που πνέουν στην περιοχή.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές στο Μετόχι Καρύστου, όπου έχει δοθεί εντολή εκκένωσής του, στην Ασπούς Σκύρου και στη Λιβαδόστρα Βοιωτίας.

Προκαταρκτική εξέταση για την πυρκαγιά

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς που κατακαίει τη βορειοανατολική Αττική, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, κ. Ι. Σακελλάκος. Η έρευνα ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, κ. Δ. Γκύζη.

Υψηλός κίνδυνος και σήμερα

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται για αύριο Κυριακή 23/08/2009 πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Νομαρχίες Ευβοίας (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου), Βοιωτίας, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Αθηνών, Πειραιώς, Αργολίδας, Κορινθίας, Λέσβου, Χίου και Σάμου (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Ικαρίας).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή