Στις φλόγες για τρίτη μέρα η Β.Α. Αττική

Συνεχείς αναζωπυρώσεις
Κυριακή, 23 Αυγούστου 2009 11:31
UPD:12:55

A- A A+

Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο για τρίτη συνεχόμενη μέρα η πύρινη λαίλαπα που κατακαίει τη Βορειοανατολική Αττική. Εφιαλτική ήταν η νύχτα, καθώς η φωτιά έκαιγε την κορυφογραμμή της Πεντέλης.

Οι ισχυροί άνεμοι έντασης 5 έως 6 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή, προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις και δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής.

Τα σημαντικότερα πύρινα μέτωπα εντοπίζονταν στις περιοχές του Διονύσου, της Ανθούσας, της Παλλήνης και του Πανοράματος Παλλήνης, ενώ υπήρξε ισχυρή αναζωπύρωση στο ¶νω και Κάτω Σούλι και το Καλέντζι προς Μαραθώνα. Στην Παλλήνη η φωτιά έφτασε τον Λόφο Έντισον και τη Λεωφόρο Μαραθώνος.

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στον ¶γιο Στέφανο, καθώς επίσης και σε Βαρνάβα, Γραμματικό και Μαραθώνα, όπου εξελίσσονται ισχυρά πύρινα μέτωπα.

Δεκάδες σπίτια έχουν τυλιχτεί στις φλόγες σε Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης, ¶γιο Στέφανο, Πεντέλη, Διόνυσο και Ροδόπολη.

Εκφράζονται φόβοι για την ενδεχόμενη επέκταση του μετώπου του Αγ. Στεφάνου προς Κρυονέρι και Πάρνηθα, κάτι που προσπαθούν να αποτρέψουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Στο Βόρειο Γέρακα εκκενώθηκε νωρίτερα προληπτικά γηροκομείο, ενώ το νοσοκομείο Παίδων της Πεντέλης που έχει εκκενωθεί από χτες το βράδυ, απειλείται από τις φλόγες.

Προς ενίσχυση των εναέριων πυροσβεστικών δυνάμενων, αναμένονται το μεσημέρι δύο ιταλικά, δύο γαλλικά αεροπλάνα, καθώς και ένα ελικόπτερο από την Κύπρο.

Στη μάχη της κατάσβεσης συμμετέχουν ισχυρές δυνάμεις με 130 οχήματα και 390 πυροσβέστες, 120 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 12 αεροσκάφη, οκτώ ελικόπτερα, συνολικά 340 άνδρες του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, 26 πυροσβεστικά οχήματα του Στρατού, 30 υδροφόρες από δήμους, 562 οχήματα ΟΤΑ και 16 εθελοντικά οχήματα.

Παράλληλα, ασθενοφόρα βρίσκονται σε όλες τις περιοχές για προληπτικούς λόγους.

Για τεράστια οικολογική καταστροφή, καθώς, όπως εκτίμησε έχουν καεί περισσότερα από 120.000 στρέμματα, έκανε λόγο ο Νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

Σημείωσε δε πως οι ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες , με κυρίαρχο στοιχείο την αλλαγή της κατεύθυνσης του αέρα, αλλά και το δύσβατο της περιοχής δυσκόλεψαν σημαντικά το έργο της πυρόσβεσης.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι φωτιές στον Πλατανιστό του δήμου Καρύστου, στην Εύβοια και στο δήμο Ελατίων στη Ζάκυνθο. Επίσης, δύο μέτωπα υπάρχουν στη Σκύρο, στους Ασπούς και Αχερώνες, καθώς επίσης και στη Λιβαδόστρα, στο δήμο Πλαταιών στη Βοιωτία και, τέλος, στο δήμο Δύμης, στην Αχαΐα.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχουν εκδηλωθεί συνολικά 83 δασικές πυρκαγιές ανά την Επικράτεια.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σημειώνονται στις περιοχές της Αττικής που πλήττονται από την πυρκαγιά. Δεν υπάρχει πάντως κίνδυνος, όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι της ΔΕΗ, για την ηλεκτροδότηση του λεκανοπεδίου.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τα αρμόδια στελέχη της επιχείρησης η φωτιά δεν έχει επηρεάσει το δίκτυο υψηλής τάσης. Στη μέση τάση, τέσσερις γραμμές έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, είτε προληπτικά είτε λόγω βλάβης, ενώ τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στο δίκτυο χαμηλής τάσης με καμμένους στύλους και γραμμές, και 80 υποσταθμούς εκτός λειτουργίας.

Προκαταρκτική εξέταση για την πυρκαγιά

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς που κατακαίει τη βορειοανατολική Αττική, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, κ. Ι. Σακελλάκος. Η έρευνα ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, κ. Δ. Γκύζη.

Υψηλός κίνδυνος και σήμερα

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται για αύριο Κυριακή 23/08/2009 πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Νομαρχίες Ευβοίας (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου), Βοιωτίας, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Αθηνών, Πειραιώς, Αργολίδας, Κορινθίας, Λέσβου, Χίου και Σάμου (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Ικαρίας).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή