Μαίνεται η πύρινη λαίλαπα στη Β.Α. Αττική

Δεκάδες σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες
Κυριακή, 23 Αυγούστου 2009 13:41
UPD:21:18
REUTERS

A- A A+

Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι αυτή τη στιγμή τα μέτωπα στην περιοχή της Πεντέλης και του Αγ. Στεφάνου.

Οι φλόγες πλησίασαν τη Μονή Πεντέλης, όπου αναμένεται να μεταβεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος. Εκκενώθηκε νωρίτερα και η παλιά Πλατεία Πεντέλης, καθώς η φωτιά απειλεί τον κεντρικό οικισμό της περιοχής. Η πυρκαγιά απείλησε και το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, που έχει εκκενωθεί από χθες.

Ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής

Ακούστε την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Εκφράζονται φόβοι για την ενδεχόμενη επέκταση του μετώπου του Αγ. Στεφάνου προς Κρυονέρι και Πάρνηθα, κάτι που προσπαθούν να αποτρέψουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Σπίτια τυλίχτηκαν στις φλόγες στην Ανθούσα και το Πανόραμα Παλλήνης, με τη φωτιά να φτάνει ως τη λεωφόρο Μαραθώνος και να προσεγγίζει τον κεντρικό οικισμό της Παλλήνης.

Αναζωπυρώσεις σημειώνονται στην περιοχή του Μαραθώνα, από το Ανω και το Κάτω Σούλι, στο Διόνυσο, όπου η φωτιά πλησιάζει και πάλι το γήπεδο, τη Ροδόπολη και τη Σταμάτα.

Σε εξέλιξη είναι τα μέτωπα και στις περιοχές του Βαρνάβα και του Γραμματικού.

Οι ισχυροί άνεμοι έντασης 5 έως 6 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή, προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις και δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής.

Στη μάχη της κατάσβεσης συμμετέχουν ισχυρές δυνάμεις με 130 οχήματα και 390 πυροσβέστες, 120 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 12 αεροσκάφη, οκτώ ελικόπτερα, συνολικά 340 άνδρες του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, 26 πυροσβεστικά οχήματα του Στρατού, 30 υδροφόρες από δήμους, 562 οχήματα ΟΤΑ και 16 εθελοντικά οχήματα.

Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, αυτή την ώρα επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Αττική, 13 ελληνικά και δυο ιταλικά καναντέρ.

Προς ενίσχυση των εναέριων πυροσβεστικών δυνάμενων, δύο γαλλικά αεροσκάφη θα αναχωρήσουν αύριο το πρωί από τη βάση τους στη Μασσαλία και εκτιμάται ότι θα αφιχθούν στην Ελευσίνα στις 11.30 π.μ. το πρωί.

Ένα ελικόπτερο αναμένεται και από την Κύπρο. Η Κύπρος πρόκειται να στείλει επίσης τέσσερα οχήματα και 60 πυροσβέστες.

Παράλληλα, ασθενοφόρα βρίσκονται σε όλες τις περιοχές για προληπτικούς λόγους.

Δεδομένου ότι η πυρκαγιά εξελίσσεται κοντά σε κύριους οδικούς άξονες, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γ. Καπάκης κάλεσε τους οδηγούς να ακολουθήσουν με τις υποδείξεις των αρχών.

Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία κάλεσε τους οδηγούς να αναβάλουν την επιστροφή τους στην Αθήνα από τις βόρειες εισόδους.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές στον Πλατανιστό του δήμου Καρύστου, στο δήμο Ελατίων στη Ζάκυνθο, οι δύο πυρκαγιές στη Σκύρο, στη Λιοβαδόστρα του δήμου Πλαταιών και στο δημοτικό διαμέρισμα Ελαιοχωρίου, στο δήμο Δύμης, στην Αχαΐα, ενώ η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Πέτα στα Καλύβια, κοντά στην Κερατέα, τέθηκε υπό έλεγχο στο αρχικό της στάδιο.

Για την κατάσβεση των πυρκαγιών στη Σκύρο και στο Νεοχώρι Πατρών επιχειρούν ένα και τρία καναντέρ αντίστοιχα.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχουν εκδηλωθεί συνολικά 83 δασικές πυρκαγιές ανά την Επικράτεια.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σημειώνονται στις περιοχές της Αττικής που πλήττονται από την πυρκαγιά. Δεν υπάρχει πάντως κίνδυνος, όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι της ΔΕΗ, για την ηλεκτροδότηση του λεκανοπεδίου.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τα αρμόδια στελέχη της επιχείρησης η φωτιά δεν έχει επηρεάσει το δίκτυο υψηλής τάσης. Στη μέση τάση, τέσσερις γραμμές έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, είτε προληπτικά είτε λόγω βλάβης, ενώ τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στο δίκτυο χαμηλής τάσης με καμμένους στύλους και γραμμές, και 80 υποσταθμούς εκτός λειτουργίας.

Συστάσεις ΓΓΠΠ στους πολίτες

Οδηγίες προς τους κατοίκους σπιτιών, στα οποία πλησιάζει η φωτιά, αηύθυνε εκ νέου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λόγω της συνεχιζόμενης κατάστασης των μεγάλων δασικών πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί σε όλη τη Χώρα και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Ειδικότερα, αν η πυρκαγιά πλησιάζει το σπίτι σας:

- Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.

- Απομακρύνετε αμέσως όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτίσματος και μεταφέρετέ τα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.

- Μαζέψτε άμεσα όλες τις τέντες που έχετε ανοίξει στα μπαλκόνια και τα παράθυρα του κτίσματος.

- Κλείστε καλά όλες τις πόρτες και τα παράθυρα και φράξτε όλες τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει καπνός και καύτρες στο εσωτερικό του κτιρίου.

- Αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη απομακρυνθείτε από τον χώρο, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σας δοθούν από τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές.

- Εάν η διαφυγή σας δεν είναι πλήρως εξασφαλισμένη μην επιχειρείτε την εγκατάλειψη του χώρου σας. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα οικοδόμημα κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι μεγάλη, ενώ αντίθετα είναι μικρή μέσα σε αυτοκίνητο το οποίο βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.

- Αν παραμείνετε στο σπίτι, μπείτε μέσα σε αυτό μαζί με όλη την οικογένεια σας και συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα χώρο.

- Μόλις περάσει η πυρκαγιά βγείτε έξω από το σπίτι σας και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που παραμένουν.

- Αν αποφασιστεί εκκένωση της περιοχής ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή