ΗΠΑ:Επανεξέταση υποθέσεων κακοποίησης κρατουμένων της CIAΤ προτείνει το υπ. Δικαιοσύνης

Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2009 13:57
A- A A+

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ πρότεινε την επανεξέταση ορισμένων υποθέσεων κακοποίησης κρατουμένων, στις οποίες εμπλέκονται μέλη του προσωπικού της CIA και συνεργαζόμενοι φορείς, οι οποίοι θα μπορούσαν να διωχθούν δικαστικά για τη μεταχείριση υπόπτων για τρομοκρατική δράση, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα των New York Times.

Η πρόταση, η οποία ανατρέπει τις αποφάσεις της κυβέρνηση Μπους, προέρχεται από την υπηρεσία δεοντολογίας του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και παρουσιάσθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα αποκαλύψει σήμερα στοιχεία των υποθέσεων κακοποίησης κρατουμένων, τα οποία συγκεντρώθηκαν το 2004 από τον γενικό επιθεωρητή της CIA , αλλά δεν έχουν ποτέ δοθεί στη δημοσιότητα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των New York Times, το οποίο βασίζεται σε πληροφορίες μη κατονομαζόμενης πηγής.

Οταν η CIA έκανε για πρώτη φορά λόγο για τα συμπεράσματα της έρευνας του γενικού επιθεωρητή , αποφάσισε ότι για καμία από τις υποθέσεις δεν υπάρχει λόγος δικαστικής δίωξης.

Αλλά όταν ο Ερικ Χόλντερ ανέλαβε τα καθήκοντά του στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα και έλαβε γνώσιν των υποθέσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται και θάνατοι κρατουμένων, καθώς και άλλες περιπτώσεις κακοποιήσεων, αναθεώρησε την απόφαση αυτή.

«Με την δημοσίευση σήμερα των στοιχείων και την επίσημη πρόταση για το άνοιγμα ορισμένων υποθέσεων, είναι πλέον βέβαιο ότι θα ακολουθήσει ο διορισμός εισαγγελέα και η λήψη και άλλων συγκεκριμένων μέτρων, δημιουργώντας νέα σημαντικά προβλήματα στη CIA», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η πρόταση αφορά κυρίως περιπτώσεις κακομεταχείρισης κρατουμένων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα το Σαββατοκύριακο, η έκθεση της CIA περιγράφει πώς μέλη του προσωπικού της προχώρησαν σε εικονικές εκτελέσεις και εκφοβισμούς κρατουμένων με όπλα και ηλεκτρικά τρυπάνια, κατά παράβασιν των ομοσπονδιακών νόμων περί βασανιστηρίων.

Στο δημοσίευμα περιλαμβάνονται οι δηλώσεις εκπροσώπου της CIA Πολ Τζιμιλιάνο, σύμφωνα με τις οποίες οι προτάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν έχουν σταλεί στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών.

«Οι αποφάσεις για το αν θα υπάρξει δικαστική δίωξη ή όχι ελήφθησαν έπειτα από προσεκτική εξέταση από εισαγγελικούς λειτουργούς του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η ίδια η CIA έφερε αυτές τις υποθέσεις, γεγονότα και κατηγορίες, εις γνώσιν του υπουργείου Δικαιοσύνης», είπε.

«Δεν έχουν υπάρξει ποτέ δημόσιες εξηγήσεις σχετικά με τους λόγους για τους οποίους το υπουργείο Δικαιοσύνης υπό τον πρόεδρο Μπους αποφάσισε να μην φέρει στη δικαιοσύνη τις είκοσι, περίπου, υποθέσεις αυτές, τις οποίες χειρίσθηκε ομάδα εισαγγελικών λειτουργών...και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν δημοσιεύθηκαν στοιχεία των υποθέσεων», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή