Αλ. Παπαρήγα: Σχεδιασμοί για την αξιοποίηση μεγάλων φιλέτων γης

Τρίτη, 25 Αυγούστου 2009 14:44
A- A A+

Σε οργανωμένο σχέδιο αποδίδει τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν τη Βορειοανατολική και Δυτική Αττική, προκαλώντας ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της στη διάρκεια σημερινής συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές.

Η κ. Παπαρήγα κατήγγειλε πως «υλοποιούνται σχεδιασμοί για την αξιοποίηση μεγάλων φιλέτων γης, για την αλλαγή της χρήσης γης ή για τη διατήρηση της χρήσης που θα οργανωθεί με στόχο το κέρδος».

«Πρόκειται για ένα διαχρονικό έγκλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αττική και σε άλλα μέρη της χώρας και που τώρα είναι σε πορεία κορύφωσης. Έρχεται να διαδεχθεί τις μεγάλες καταστροφές του 2007 στην Ηλεία, στην Αχαΐα, στη Μεσσηνία και στην Εύβοια, που επίσης έγιναν βάσει σχεδίου και που οι ευθύνες για τους εμπρησμούς δεν έχουν ακόμα αποδοθεί», τόνισε.

«Την ύπαρξη σχεδίου μαρτυρούν, εκτός των άλλων, οι φανερές κινήσεις αντιπερισπασμού των εμπρηστών, με σκοπό να διασκορπίσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε επίσης πως «κανείς δεν έχει κάτσει στο σκαμνί του κατηγορουμένου και κυρίως, οι ηθικοί αυτουργοί».

«Τα δάση της βορειοανατολικής και της δυτικής Αττικής βρέθηκαν στο στόχαστρο, προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδια τουριστικών ομίλων και άλλων μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται, δυστυχώς, και το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας».

Η κ. Παπαρήγα επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως η «δασοκτόνα πολιτική» τους που «έχουν διαμελίσει τον ενιαίο δημόσιο φορέα διαχείρισης των δασών, διαχωρίζοντας την πρόληψη από την καταστολή», είναι «συνένοχος και βοηθός των εμπρηστών»

Η κυβέρνηση της ΝΔ, επεσήμανε, είναι υπόλογη επειδή το νέο οργανωμένο σχέδιο κατά των δασών δεν βρήκε αποτελεσματική και οργανωμένη κρατική απάντηση. Το σχέδιο εμπρησμού και καταστροφής των δασών μπορούσε και έπρεπε να προβλεφθεί για να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας, είπε.

Σημείωσε ακόμη πως η κυβέρνηση ελέγχεται και οφείλει να απολογηθεί ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές του 2007 για την απουσία συγκεκριμένου σχεδιασμού, την αργοπορία διασφάλισης ικανών εναέριων πυροσβεστικών μέσων από το εξωτερικό και τα μεγάλα κενά σε μόνιμους εξειδικευμένους δασοπυροσβέστες και σε επίγεια μέσα.

«Είναι ανυπόστατες οι δικαιολογίες ότι οι ελλείψεις οφείλονται στη γενικότερη έλλειψη χρημάτων. Χρήματα υπάρχουν όμως σε κανέναν κρατικό προϋπολογισμό δεν έχουν προτεραιότητα οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες», υπογράμμισε.

Επέκρινε επίσης το ΠΑΣΟΚ για την κριτική που ασκεί, καθώς, όπως ανέφερε, ουσιαστικά δεν προτείνει τίποτα, αλλά ασκεί κριτική, μιλώντας για μια ανίκανη κυβέρνηση, περιμένοντας να εισπράξει πολιτικά οφέλη, όπως, άλλωστε, έκανε και η ΝΔ στο παρελθόν.

Η κ. Παπαρήγα υπενθύμισε επίσης τις προτάσεις του κόμματός της από τον Αύγουστο του 2007, μεταξύ των οποίων είναι κι η συγκρότηση νέου δημόσιου φορέα διαχείρισης της προστασίας της δασικής περιουσίας, με συντονιστικά όργανα ανά νομό και δήμο και επιχειρησιακά κέντρα.

Ακόμη, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ζήτησε να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα βουνά και τα δάση, να ακυρωθούν οι αποφάσεις για μεγάλα έργα που δεσμεύουν ελεύθερη γη και να καταργηθούν και όλοι οι «αντιδασικοί» νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, ζήτησε να συγκροτηθεί άμεσα νέος ενιαίος δημόσιος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, να υπάρξει πλήρης και ουσιαστική καταγραφή των καμμένων εκτάσεων, να μην υπάρξει καμιά αλλαγή στη χρήση γης, να υπάρξουν μέτρα προστασίας των καμένων εκτάσεων από τη διάβρωση και τεχνικά έργα περιορισμού των συνεπειών της καταστροφής από τις πλημμύρες και ολική αποζημίωση για τα κατεστραμμένα σπίτια των λαϊκών οικογενειών, των αγροτικών υποδομών και του κατεστραμμένου αγροτικού κεφαλαίου.

Τέλος, επέκρινε δημάρχους και κοινοτάρχες που δεν έχουν καταγγείλει τα οργανωμένα συμφέροντα, τα οποία κρύβονται πίσω από τις πυρκαγιές και ζήτησε να ερευνηθεί η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του Πύργου, μετά τις πυρκαγιές του 2007.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή