Ευ. Αντώναρος: Όπου ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος

Τρίτη, 25 Αυγούστου 2009 15:01
A- A A+

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Όπου ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος», τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα των πύρινων μετώπων, ο κ. Αντώναρος σημείωσε πως οι πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική βρίσκονται από το πρωί υπό μερικό έλεγχο, ενώ όλες οι δυνάμεις είναι σε πλήρη ανάπτυξη. Παράλληλα, όπως ανέφερε, στις προσπάθειες κατάσβεσης στην περιοχή του Κιθαιρώνα συμμετέχουν και 113 Κύπριοι πυροσβέστες, ενώ στην Κάρυστο η πυρκαγιά δεν έχει αυτή τη στιγμή ενεργό μέτωπο.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημερινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής όπου θα συζητηθούν οι πρωτοβουλίες που θα ληφθούν για την αποκατάσταση των ζημιών, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος στην αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι φωτιές στο φυσικό περιβάλλον.

Σχετικά με τη δράση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι από το βράδυ της Παρασκευής ήταν σε επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους φορείς και τους ΟΤΑ, ενώ αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στη συμβολή της ΓΓΠΠ, σημειώνοντας την καθημερινή ενημέρωση πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιών καθ' όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του συντονισμού, με αφορμή τη σύλληψη πιλότου και ένα περιστατικό με υλοτόμους, ο κ. Αντώναρος δήλωσε ότι μικρά περιστατικά πολύ μικρής διάρκειας δεν μπορούν να αλλάξουν τη γενική εικόνα.

«Δόθηκε λύση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και δεν υπάρχει λόγος τέτοιο ασήμαντο και περιφερειακό περιστατικό να ανάγεται σε δήθεν έλλειψη συντονισμού», υπογράμμισε.

Επανέλαβε δε πως στόχος ήταν να σβήσουν γρήγορα οι πυρκαγιές, μέσα στις συγκεκριμένες καιρικές και εδαφολογικές συνθήκες, να περιοριστούν οι ζημιές και να μην έχουμε θύματα.

Υπενθύμισε ότι χθες παρουσίασε στοιχεία για την παρουσία των πυροσβεστικών δυνάμεων στην πρώτη πυρκαγιά και απ' αυτό αποδεικνύεται ότι το πυροσβεστικό σώμα, που έχει επιχειρησιακή ευθύνη, ήταν παρόν και έκανε τη δουλειά του.

Μην ευτελίζουμε την πολύ δύσκολη δουλειά που κάνουν οι Έλληνες πυροσβέστες», επεσήμανε και πρόσθεσε «ας μην κάνουν όλοι οι πολιτικολογούντες τους ειδικούς. Είτε είναι στο επίπεδο τοπικών κοινωνιών, είτε σε υψηλότερο επίπεδο».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ίδρυσης ξεχωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος δήλωσε ότι «η αποτελεσματικότητα των δράσεων στον τομέα του περιβάλλοντος δεν γίνεται με την ίδρυση ενός καινούργιου υπουργείου. Οι δράσεις περιβάλλοντος που αναπτύσσονται στο υπουργείο του οποίου προΐσταται ο κ. Σουφλιάς είναι συγκεκριμένες, χειροπιαστές και αποτελεσματικές».

Ερωτηθείς αν ισχύει ότι υπάρχει δασολόγιο που δεν είναι επικυρωμένο, απάντησε ότι «επί της σημερινής κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή δεν βρέθηκε μια περίπτωση να πει κανείς ότι ένα κομμάτι δάσους έγινε οικόπεδο».

Απευθυνόμενος στους πληγέντες από τις πυρκαγιές ανέφερε: «συμπάσχουμε μαζί τους, θα τους συμπαρασταθούμε με όποιο τρόπο είναι δυνατό να το κάνουμε» και τόνισε ότι η Πολιτεία στέκεται πάντα κοντά στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, με συνέπεια, συμπόνια και αγάπη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή