Ο πρόεδρος Ομπάμα βρίσκεται αντιμέτωπος με το μεγαλύτερο πολιτικό εμπόδιο από τότε που έφτασε στον Λευκό Οίκο. Στις δημόσιες συζητήσεις που γίνονται για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, η οποία αποσκοπεί στην ασφαλιστική κάλυψη επιπλέον 46 εκατομμυρίων Αμερικανών, οι αντίπαλοι του σχεδίου το χαρακτηρίζουν ακριβό και αναποτελεσματικό και κατηγορούν τον Ομπάμα ότι θέλει να μετατρέψει την ιατρική σε κρατικό μονοπώλιο.
Η εκστρατεία που ξεκίνησαν ο Ομπάμα και οι σύμμαχοί του για να απαντήσουν σ' αυτές τις κατηγορίες δεν εμπόδισε την πτώση της δημοτικότητας του προέδρου κατά τρεις μονάδες. Αλλά και το ποσοστό των Αμερικανών που πιστεύει ότι ο πρόεδρος λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις στον τομέα της υγείας έχει μειωθεί στο 46%, έναντι 57% τον περασμένο Απρίλιο.
Στο τελευταίο εβδομαδιαίο διάγγελμά του, ο Ομπάμα ζήτησε από τους πολιτικούς να αφήσουν πίσω τους τους διχασμούς και να προχωρήσουν ενωμένοι. Αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ενωτικές του ικανότητες δεν είναι πολύ πειστικές. Σε μια έρευνα του ινστιτούτου Pew, το 63% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο Ομπάμα και οι Ρεπουμπλικανοί δεν συνεργάζονται καλά. Το 29% επιρρίπτει την ευθύνη στους Ρεπουμπλικανούς και το 17% στον Ομπάμα.
Τόσο οι Ρεπουμπλικανοί όσο και οι Δημοκρατικοί συμφωνούν ότι το σημερινό σύστημα είναι πολύ ακριβό. Διαφωνούν όμως σε μια από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στη μεταρρύθμιση: να δημιουργηθεί ένα δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα που θα συνυπάρχει με το ιδιωτικό. Πρόκειται για τη λεγόμενη public option, την οποία απορρίπτουν οι Ρεπουμπλικανοί και ορισμένοι συντηρητικοί Δημοκρατικοί, ενώ τη θεωρούν απαραίτητη ορισμένα φιλελεύθερα μέλη του Κονγκρέσου.
Με την πρόταση αυτή δεν διαφωνούν μόνο αρκετοί πολιτικοί, αλλά και χιλιάδες πολίτες, όπως φάνηκε τις τελευταίες εβδομάδες σε συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Οι πολίτες αυτοί φοβούνται ότι οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται θα σταματήσουν να τους πληρώνουν την ιδιωτική ασφάλιση, όταν η κυβέρνηση προσφέρει φτηνή δημόσια ασφάλιση. Οι πολίτες αυτοί ανησυχούν επίσης ότι η ποιότητα των υπηρεσιών θα χειροτερέψει και ότι δεν θα μπορούν να επιλέγουν γιατρό.
Το 53% των Αμερικανών έχει ασφάλιση που τους προσφέρει η επιχείρησή τους. Το 27% έχει ασφάλιση που επιδοτείται από την κυβέρνηση για ορισμένες κατηγορίες του πληθυσμού (παιδιά, συνταξιούχοι, άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ). Το 15% δεν έχει καμιά ασφάλιση. Και το 5% έχει μια ιδιωτική ασφάλιση χωρίς βοήθεια από την επιχείρησή του.
Ορισμένοι πολιτικοί, όπως ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζουντ Γκρεγκ, ισχυρίζονται ότι η προτεινόμενη μεταρρύθμιση θα οδηγήσει σε μεγάλες λίστες αναμονής. Ο Ομπάμα και οι Δημοκρατικοί απαντούν ότι το αμερικανικό σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί επειγόντως, αφού είναι από τα ακριβότερα στον κόσμο: οι ιατρικές δαπάνες αντιστοιχούν στο 16% του ΑΕΠ.
Αυτή τη στιγμή, τρεις Δημοκρατικοί και τρεις Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές (που αποκαλούνται «η συμμορία των έξι») προσπαθούν να επεξεργαστούν ένα σχέδιο νόμου διαφορετικό από εκείνο των Δημοκρατικών που κυκλοφορεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και θα κοστίσει κάπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ στην επόμενη δεκαετία. Το σχέδιο που επεξεργάζονται οι «έξι» μειώνει αυτές τις δαπάνες στα 69 δισεκατομμύρια.
Σύμφωνα με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή από τη Βόρεια Ντακότα Κεντ Κόνραντ, «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αρκετές ψήφοι στη Γερουσία για να υπερψηφιστεί η public option». Αλλά και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Στένι Χόγιερ από τη Μέριλαντ τόνισε την περασμένη Παρασκευή ότι προτεραιότητά του είναι να ψηφιστεί ένας νόμος, όχι να παραμείνει η public option. Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι, πάντως, απέκλεισε το ενδεχόμενο να ψηφιστεί ένα σχέδιο χωρίς αυτή τη διάταξη.
Αρκετοί Ρεπουμπλικανοί δεν κρύβουν την επιθυμία τους να δουν τον Ομπάμα να ηττάται σε αυτή την εκστρατεία του. «Αν καταφέρουμε να τον νικήσουμε σε αυτό το σημείο, θα είναι το Βατερλό του», λέει ο γερουσιαστής Τζιμ ντε Μιντ.
Πηγή: El Pais, ΑΠΕ-ΜΠΕ * Στη φωτογραφία στον κάλαθο των αχρήστων πλακάτ και υπέρ και κατά της μεταρρύθμισης.