Υπεραμύνθηκε των τακτικών ανάκρισης της CIA ο Ντικ Τσένι

Επίθεση στον πρόεδρο Ομπάμα
Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2009 09:24
A- A A+

Αυτοί που υποβλήθηκαν στις «προχωρημένες τακτικές ανάκρισης μας» έδωσαν το μεγαλύτερο μέρος της πληροφόρησης που έχουμε για την αλ Κάιντα. Αυτές οι πληροφορίες έσωσαν ζωές... αποτρέψαμε τρομοκρατικές επιθέσεις, υπογράμμισε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση κατά του προέδρου Ομπάμα μετά την έρευνα που διετάχθη για τις καταγγελίες περί κακομεταχείρισης κρατούμενων από τη CIA.

Η έρευνα που ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ -επικεφαλής της οποίας τέθηκε ο πρώην εισαγγελέας Τζον Ντέρχαμ- έχει στόχο να διακριβωθεί αν οι ανακριτές της CIA παραβίασαν το νόμο προσπαθώντας να "σπάσουν" υπόπτους για τρομοκρατία που κρατούνταν στο εξωτερικό.

Με αφορμή την ανακοίνωση της έρευνας, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι αμφισβήτησε την αξιοπιστία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά την προάσπιση της εθνικής ασφάλειας της χώρας και τον επέκρινε τόσο για την απόφασή του να δημιουργήσει μια νέα ομάδα επίλεκτων ανακριτών, όσο και για τη διεξαγωγή της έρευνας. Χαρακτηριστικά αποκάλεσε τις κινήσεις αυτές του Αμερικανού προέδρου «υπενθύμιση, αν χρειαζόμασταν κάποια, του γιατί τόσο πολλοί Αμερικανοί αμφιβάλλουν για την ικανότητα της κυβέρνησης να επιδείξει υπευθυνότητα όσον αφορά την ασφάλεια του έθνους μας».

Υπεραμυνόμενος των τακτικών της κυβέρνησης Μπους στο λεγόμενο "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας", ο Τσένι υποστήριξε ότι το πρόγραμμα ανακρίσεων της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών απέτρεψε μια ακόμη μεγάλης κλίμακας επίθεση της αλ Κάιντα στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι νομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης Μπους ενέκριναν σκληρές μεθόδους ανάκρισης που προηγουμένως ήταν εκτός νόμου, αφού θεωρούνταν βασανιστήρια.

Ο πρώην Αμερικανός αντιπρόεδρος δήλωσε πως «οι άνθρωποι που συμμετείχαν [στο πρόγραμμα] αξίζουν της ευγνωμοσύνης μας. Δεν αξίζουν να γίνουν στόχος μιας πολιτικής έρευνας ή δίωξης».

Μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης η CIA έδωσε στην δημοσιότητα έως πρότινος απόρρητα έγγραφα του 2004 και του 2005 στα οποία περιέχονται πληροφορίες που αποσπάστηκαν χάρη στο πρόγραμμα ανακρίσεων -μεγάλο μέρος των οποίων πάντως, έχει διαγραφεί.

«Τα αρχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Δευτέρα καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι αυτοί που υποβλήθηκαν στις προχωρημένες τακτικές ανάκρισης μας έδωσαν το μεγαλύτερο μέρος της πληροφόρησης που έχουμε για την αλ Κάιντα. Αυτές οι πληροφορίες έσωσαν ζωές... αποτρέψαμε τρομοκρατικές επιθέσεις», ισχυρίστηκε ο Τσένι. Ωστόσο, επικριτές της προσέγγισης της CIA -ανάμεσά τους, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του FBI- αντιτείνουν πως οι κρατούμενοι έδιναν πολύτιμες πληροφορίες πριν να υποβληθούν στις πρακτικές ανάκρισης που προκάλεσαν την παγκόσμια κατακραυγή και τις καταγγελίες για συστηματικά βασανιστήρια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή