Σομαλία: Γάλλος όμηρος δραπέτευσε από τους απαγωγείς του

Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2009 15:40
A- A A+

Ένας από τους δύο Γάλλους συμβούλους ασφαλείας που απήχθησαν από αντάρτες στη Σομαλία τον περασμένο μήνα κατάφερε να δραπετεύσει, αφού σκότωσε τρεις από τους απαγωγείς του, σύμφωνα με την αστυνομία.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, διευκρινίζοντας ότι ο άνδρας βρίσκεται στο προεδρικό μέγαρο στο Μογκαντίσου.

Οι πληροφορίες για την τύχη του δεύτερου ομήρου είναι συγκεχυμένες. Οι δύο υπάλληλοι ήταν μέλη ομάδας που ήταν υπεύθυνη για την εκπαίδευση των κυβερνητικών δυνάμεων.

Ένοπλοι είχαν απαγάγει τους δύο άνδρες από ξενοδοχείο στην σομαλική πρωτεύουσα στις 14 Ιουλίου και στη συνέχεια παρέδωσαν τον έναν σε αντάρτες Χιζμπούλ Ισλάμ και τον άλλο σε μαχητές αλ Σαμπαάμπ, που η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει ως τοπικό παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Οι αντάρτες αλ Σαμπαάμπ δήλωσαν αργότερα ότι κρατούν και τους δύο άνδρες, αν και αυτό δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί.

«Τρεις από τους φίλους μου σκοτώθηκαν, αλλά το ερώτημα είναι ποιος τους σκότωσε. Περιμέναμε λύτρα σήμερα το πρωί», ανέφερε ανώνυμος αντάρτης στο πρακτορείο Reuters.

Συνεργάτης των απαγωγέων ανέφερε ότι ο άνδρας είχε απελευθερωθεί μετά από διαπραγματεύσεις, ενώ ανώνυμος κυβερνητικός αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι είχαν καταβληθεί λύτρα.

Από την πλευρά του, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο άνδρας διέφυγε από απαγωγείς που ανήκαν στο Χιζμπούλ Ισλάμ. «Αντίθετα με κάποιες κατηγορίες και φήμες, αυτό συνέβη χωρίς να υπάρξει βία, ενώ η Γαλλία δεν κατέβαλε λύτρα. Ο δεύτερος όμηρος κρατείται ακόμα», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή