Συζήτηση στη Βουλή για το νόμο περί ευθύνης υπουργών

Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2009 16:46
A- A A+

Τη δημιουργία ενός τριμελούς δικαστικού συμβουλίου, το οποίο θα αποφαίνεται για τη «βάσιμη πιθανολόγηση» ποινικής ευθύνης υπουργού για μία υπόθεση, που θα φθάνει από τον εισαγγελέα στη Βουλή, προτείνουν τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της υπάρχουσας συνταγματικής επιταγής. Αντιρρήσεις και επιφυλάξεις εξέφρασαν σήμερα στη Βουλή τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το συμβούλιο θα γνωμοδοτεί συμβουλευτικά, και όχι αποφασιστικά, στον πρόεδρο της Βουλής και η Ολομέλεια, ως κυρίαρχο όργανο, θα αποφαίνεται για τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ή μη.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Δένδιας, «η πρόταση δεν δίνει λύσεις στα πρόβλημα που έχει η σημερινή συνταγματική διάταξη, αλλά θα διευκολύνει το πολιτικό σύστημα υπέρ του κύρους της Βουλής και σε βάρος της κομματικής συστράτευσης».

Σοβαρές ενστάσεις εξέφρασε πρώτη η τέως πρόεδρος της Βουλής, ¶ννα Μπενάκη-Ψαρούδα. Συμφώνησε με το κατΆ αρχήν «φιλτράρισμα» των υποθέσεων που φθάνουν στη Βουλή και πρόσθεσε ότι η πρόταση ενδεχομένως να δίνει την εντύπωση, είτε ότι η Βουλή δεν θέλει είτε ότι δεν μπορεί να ασκήσει μια αποκλειστική της εξουσία, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος κατηγοριών από την αντιπολίτευση ότι η απόφαση του γνωμοδοτικού συμβουλίου ενδεχομένως να είναι και προϊόν πιέσεων. Η κ. Μπενάκη έκρινε ότι το τριμελές συμβούλιο θα έπρεπε ενδεχομένως να επιληφθεί πριν έλθει η υπόθεση στη Βουλή και όσο είναι ακόμη στη Δικαιοσύνη.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε την κυβερνητική πρόταση «ανεφάρμοστη», «αντισυνταγματική» και «επικίνδυνη», υποστηρίζοντας ότι η «αμελλητί αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή οριοθετεί την αποκλειστική δικαιοδοσία της Βουλής για υποθέσεις υπουργών».

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τη δική του πρόταση, για υποθέσεις που φθάνουν στη Βουλή η Ολομέλεια να αποφασίζει σύσταση αρχικά εξεταστικής επιτροπής, το ανακριτικό έργο της οποίας θα ανατίθεται σε τριμελές δικαστικό όργανο, το οποίο επίσης θα επιλαμβάνεται, αν κριθεί ότι πρέπει στη συνέχεια να συγκροτηθεί και προκαταρκτική επιτροπή.

Τόσο ο κ. Βενιζέλος, όσο και οι κ.κ. Πετσάλνικος και Κακλαμάνης έκριναν ότι η κυβερνητική πρόταση «είναι για το θεαθήναι», αφού όπως σημείωσαν «η ίδια η σημερινή πλειοψηφία καταστρατήγησε το Σύνταγμα, αρχικά με την αποχώρηση της ΝΔ από τις ψηφοφορίες για το Βατοπέδι και αφετέρου, με την πρόωρη διακοπή των εργασιών της β΄συνόδου της Βουλής, που ήρε το τυχόν αξιόποινο των πράξεων κυβερνητικών στελεχών».

«Η κυβερνητική πλειοψηφία ενέργησε απολύτως βάσει των επιταγών του Συντάγματος και του νόμου κι αν κάτι ενοχλεί την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι ότι λειτούργησε η ρήτρα της πλειοψηφίας», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «και η αποχώρηση είναι πράξη πολιτική, κρίνεται, αλλά δεν κινείται εκτός συνταγματικού πλαισίου».

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Αχιλλέας Κανταρτζής επεσήμανε ότι η κυβερνητική πρόταση δεν επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές και κατέθεσε την πρόταση του κόμματός του, να υπάρχει η ευχέρεια σύστασης εξεταστικών και επιτροπών προκαταρκτικής εξέτασης από την αντιπολίτευση, αλλά το ανακριτικό έργο να διενεργείται από δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίζει για την άσκηση, ή μη, ποινικής δίωξης κατά κυβερνητικού στελέχους.

Ο Φώτης Κουβέλης από τον ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε, σε γενικές γραμμές, με την κυβερνητική πρόταση, ζητώντας πάντως αλλαγές, όπως στην προθεσμία έκδοσης του πορίσματος του γνωμοδοτικού συμβουλίου, αλλά και δημοσιοποίηση στα κόμματα όλων των υποθέσεων, που φθάνουν στη Βουλή, ταυτόχρονα με την προώθησή του στο δικαστικό συμβούλιο.

Κατά της αλλαγής εκτός συνταγματικής αναθεώρησης τάχθηκε ο Μ. Βορίδης από τον ΛΑΟΣ, κρίνοντας ότι «θα υπάρξει σύγχυση αρμοδιοτήτων», ενώ προέβλεψε ως «ολέθρια» τυχόν εμπλοκή δικαστικών σε πολιτικές υποθέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή