Βουλή: Εγκρίθηκε το ν/σχ για την αποζημίωση θυμάτων εγκλημάτων βίας

Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2009 21:45
A- A A+

Εγκρίθηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αποζημίωση των θυμάτων εγκλημάτων βίας από πρόθεση.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ, το ΚΚΕ δήλωσε ότι ψηφίζει «λευκό» και ο ΣΥΡΙΖΑ «παρών» διατηρώντας επιφυλάξεις μέχρι τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στο Τμήμα.

Το νομοσχέδιο που εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με την Οδηγία 2004/80/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 29ης Απριλίου 2009, προβλέπει ότι τα θύματα εγκλημάτων βίας από πρόθεση θα αποζημιώνονται από το Δημόσιο σε περίπτωση μη ικανότητας του δράστη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας δέχθηκε τις επισημάνσεις των βουλευτών δεσμευόμενος να φέρει τροποποιήσεις όπου απαιτούνται και ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα προβλέπεται αποζημίωση για την καταβολή λύτρων σε απαγωγές, ζήτημα που τέθηκε από τη Βέρα Νικολαϊδου από το ΚΚΕ.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε ακόμη ότι το επόμενο νομοθέτημα που θα κατατεθεί στη Βουλή θα αφορά στην αποζημίωση στις περιπτώσεις καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης καθώς, όπως ανέφερε, «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα καθεστώς αρνησιδικίας και ο πολίτης δικαιούται προστασίας και αποζημίωσης για την παράλογη καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης, όταν αυτή υπάρχει».

Ο εισηγητής της ΝΔ, Μαργαρίτης Τζίμας, τόνισε ότι καινοτομίες του νομοσχεδίου είναι ότι δημιουργείται η Ελληνική Αρχή Αποζημίωσης και η Ελληνική Αρχή Συνδρομής για την αποζημίωση των θυμάτων εγκλημάτων βίας από πρόθεση, πρωτοβουλίες οι οποίες ενισχύουν το πλαίσιο συνεργασίας με τις αντίστοιχες αρχές των υπολοίπων κρατών μελών της ΕΕ.

Ως τρίτο καινοτόμο σημείο χαρακτήρισε τη διάταξη σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Δικαιοσύνης θα είναι εκείνο που θα συνεργάζεται με τα κράτη της ΕΕ για τις αποζημιώσεις.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Ρήγας δέχθηκε με επισημάνσεις το νομοσχέδιο σημειώνοντας ότι η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να εναρμονιστεί με την κοινοτική οδηγία.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου τόνισε ότι το νομοσχέδιο κινείται υπέρ της προστασίας των συμφερόντων της πλουτοκρατίας αλλά δεν προστατεύει όσους αγωνίζονται σε εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Τσούκαλης χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «τσιγκούνικο» σΆ ό,τι αφορά τον τρόπο και τα ποσά των αποζημιώσεων των θυμάτων βίας και ζήτησε να υπάρξουν αλλαγές.

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Γιώργος Γεωργίου εάν και υπερψήφισε χαρακτήρισε το νομοσχέδιο γενικόλογο και κατώτερο των προσδοκιών και αναρωτήθηκε εάν θα αποζημιώνονται τα θύματα εμπρησμών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή