Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντά σήμερα στο Βερολίνο την καγκελάριο της Γερμανίας, χώρας που αντιπροσωπεύει το πιο σταθερό στήριγμα του Τελ Αβίβ στην Ευρώπη.
Τελώντας υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ευρωπαίων, που ζητούν το πάγωμα του εποικισμού των κατεχομένων εδαφών, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναζητεί στο πρόσωπο της Αγγελα Μέρκελ έναν συνομιλητή που απέχει από κάθε κριτική εναντίον του Ισραήλ, εξαιτίας του Ολοκαυτώματος.
Η Αγγελα Μέρκελ αναμένεται ωστόσο να επαναλάβει ότι η Γερμανία, όπως και οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θεωρεί τον εποικισμό εμπόδιο στην επίτευξη λύσης στην αραβο-ισραηλινή διένεξη, η οποία συνίσταται στη δημιουργία δύο κρατών.
Ωστόσο στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών περιλαμβάνονται και θέματα που δημιουργούν συναίνεση, όπως οι όμηροι και το Ιράν.
Η Γερμανία διαδραματίζει με επιτυχία εδώ και χρόνια τον ρόλο του διακριτικού μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση Ισραηλινών στρατιωτών που έχουν αιχμαλωτισθεί στο Λίβανο ή από παλαιστινιακές οργανώσεις. Το Βερολίνο απέχει από τον δημόσιο σχολιασμό των προσπαθειών για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος απήχθη το 2006, και στο πλαίσιο των οποίων έχει σημειωθεί πρόοδος, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Στο όνομα της άμυνας του Ισραήλ απέναντι στις απειλές που έχουν διατυπωθεί από την Τεχεράνη, η Αγγελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της επιβολής σκληρότερων κυρώσεων εναντίον του Ιράν, εάν συνεχισθεί η διαδικασία εμπλουτισμού του ουρανίου.
Η Γερμανίδα καγκελάριος ανθίσταται επίσης στις πιέσεις των γερμανικών εταιρειών που διαμαρτύρονται για απώλειες προς όφελος της κινεζικής αγοράς εξαιτίας των κυρώσεων αυτών.
Κεντρική θέση στην επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού θα έχει επίσης σειρά τελετών συμβολικού χαρακτήρα. Θα είναι ο πρώτος επικεφαλής ισραηλινής κυβέρνησης που θα επισκεφθεί την τοποθεσία Βανζέε, νότια του Βερολίνου, όπου η ηγεσία των ναζί αποφάσισε το 1942 την εφαρμογή της «τελικής λύσης», της εξόντωσης των εβραίων στην κατεχόμενη Ευρώπη.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου παρέλαβε το πρωί τα αρχικά σχέδια του στρατοπέδου του Αουσβιτς, τα οποία ανακαλύφθηκαν τυχαία σε διαμέρισμα στο Βερολίνο το 2008 και τα οποία θα εκτεθούν στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Γιαντ Βασέμ.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε εκ προοιμίου ότι η επίσκεψη στη Βανζέε θα είναι «γεμάτη συγκίνηση». «Κάθε φορά που έρχομαι στη Γερμανία, αισθάνομαι πολύ ικανοποιημένος για τις σχέσεις με τη γερμανική κυβέρνηση, όχι μόνο ως προς το παρόν και το μέλλον , αλλά και ως προς το παρελθόν», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη Γερμανία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ