Πρόταση Γ.Σγουρού για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας

Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2009 16:36
A- A A+

Πρόταση για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές στη Βορειοανατολική Αττική, κατέθεσε ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός.

Ο κ. Σγουρός προτείνει:

- Οι ορεινοί όγκοι της Αττικής (Πεντέλη , Υμηττός , Ποικίλο Ορος κλπ) να χαρακτηριστούν Εθνικοί Δρυμοί, ώστε να μην υπάρχει κίνητρο οικοπεδοποίησης από επίδοξους εμπρηστές - οικοπεδοφάγους.

- Κατάρτιση δασολογίου και νέου Χωροταξικού Σχεδίου.

- Τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και καταστολής να λαμβάνονται από δύο φορείς: την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τη Δασική Υπηρεσία. Ενδεχομένως, η Δασική Υπηρεσία να πρέπει να υπαχθεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

- Ο συντονισμός και η ευθύνη της πυρόσβεσης να ανήκει αποκλειστικά στην Πυροσβεστική. Ούτε ο Περιφερειάρχης, ούτε ο Νομάρχης, ούτε ο Δήμαρχος, ούτε ο Κοινοτάρχης γνωρίζουν να σβήνουν φωτιές και άρα, δεν μπορούν να έχουν κανένα ρόλο συντονιστή, όπως τους δίνει ο νόμος 3013/2002.

- Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Δασική Υπηρεσία να συνεργάζονται και να σχεδιάζουν με κάθε λεπτομέρεια σε κάθε δασική περιοχή τι απαιτείται να γίνει σε επίπεδο πρόληψης και σε επίπεδο καταστολής. Κανείς άλλος δεν έχει αρμοδιότητα μέσα στη δασική έκταση να κάνει οτιδήποτε εκτός από αυτούς τους δύο φορείς.

- Αυθαίρετες κατασκευές μέσα στο δάσος να κατεδαφίζονται αμέσως χωρίς καμία δικαστική απόφαση από τη Δασική Υπηρεσία.

- Οι δήμοι και οι κοινότητες που γειτνιάζουν με ορεινούς δασικούς όγκους, να χαρακτηριστούν ως δασικοί δήμοι και δασικές κοινότητες με μία μόνο αρμοδιότητα: τη λήψη προληπτικών μέτρων εντός του οικιστικού ιστού για την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς.

- Χρήση των νέων τεχνολογιών για την πρόληψη πυρκαγιών: τους καλοκαιρινούς μήνες να νοικιάζεται δορυφόρος, ο οποίος να δίνει αμέσως την πληροφορία στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για οποιαδήποτε φωτιά στον ελλαδικό χώρο. Επίσης να αγοραστούν μετασκευασμένα σε πυροσβεστικά C-130 που μπορούν μέρα και νύχτα, με οποιεσδήποτε συνθήκες να ρίχνουν νερό. Τέλος,

- Συγκρότηση εθελοντικών ομάδων με βάση τα πρότυπα άλλων δυτικοευρωπαϊκών χωρών. Να δημιουργηθεί σχολή εκπαίδευσης εθελοντών πολιτικής προστασίας και η οργάνωση των εθελοντικών ομάδων ανά δήμο μέχρι το επίπεδο γειτονιάς.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή