Βουλή: Κύρωση Μνημονίου μεταξύ ΥΕΘΑ και SHAPE

Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2009 17:18
A- A A+

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή το σχέδιο νόμου με το οποίο κυρώνεται το Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding) μεταξύ του υπουργείου Εθνικής ¶μυνας και του Ανώτατου Στρατηγείου των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SHAPE).

Το μνημόνιο αφορά τη συνεργασία μεταξύ του SHAPE και του Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών των Αθηνών (AMSCC).

Επίσης, την Τεχνική Συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Εθνικής ¶μυνας και του Ανώτατου Στρατηγείου των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης σχετικά με την εφαρμογή του Μνημονίου Κατανόησης, που αφορά τη συνεργασία μεταξύ του Ανώτατου Στρατηγείου των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης και του Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών των Αθηνών (AMSCC).

Υπέρ της κύρωσης του μνημονίου ψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ, κατά το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Κ. Αλυσανδράκης, έκανε λόγο για ένα «κέντρο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων» και ζήτησε «να μην προσβάλλονται τα φιλειρηνικά αισθήματα των Ελλήνων πολιτών» και η ¶ννα Φιλίνη, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε ότι «το κέντρο αυτό αναλαμβάνει και μεταφορές για πολεμικούς σκοπούς».

Απαντώντας, ο υφυπουργός Εθνικής ¶μυνας, Κ. Τασούλας, τόνισε πως «η εμπειρία τόσων ετών για αποστολές του στρατηγείου, δεν επιβεβαιώνει τέτοιου είδους φόβους», επικαλούμενος προς επίρρωση των λεγομένων του τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πρόσθεσε δε πως «η συνεργασία αυτή αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και υποβοηθά την ευρύτητα του ρόλου του ΝΑΤΟ για ειρηνευτικές αποστολές».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή