Ιαπωνία: Προς σαρωτική νίκη της αντιπολίτευσης στις γενικές εκλογές

Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2009 11:54
UPD:12:00
A- A A+

Με περίπου τα δύο τρίτα των ψήφων αναμένεται να κερδίσει της γενικές εκλογές της Κυριακής το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας, βάζοντας τέλος σε μισό αιώνα σχεδόν αδιάλειπτης εξουσίας από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Ο νικητής των εκλογών θα βρεθεί αντιμέτωπος με ιστορικά υψηλά επίπεδα ανεργίας και αποπληθωρισμού, καθώς και με την απογοήτευση των ψηφοφόρων.

Οι Δημοκρατικοί του Γιούκιο Χατογιάμα έχουν υποσχεθεί να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για τα νοικοκυριά, στη μείωση της σπατάλης και στην ανάληψη του ελέγχου από τα χέρια των γραφειοκρατών, ενώ έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν μία πιο ανεξάρτητη διπλωματικά στάση σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 60 ετών, ενώ η ανεργία άγγιξε το ποσοστό-ρεκόρ 5,7% τον Ιούλιο.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για τον επίμονο αποπληθωρισμό μπορεί να οδηγήσουν το Δημοκρατικό Κόμμα να ζητήσει από την Τράπεζα της Ιαπωνίας να κρατήσει χαμηλά τα επιτόκια, παρόλο που έχει ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Τάρο ¶σο και το κόμμα του έχουν επιχειρήσει να προσελκύσουν ψηφοφόρους υπενθυμίζοντας τις προσπάθειές τους να τονώσουν την οικονομία με έναν ιστορικά υψηλό προϋπολογισμό. Ωστόσο κατά κοινή ομολογία, η βελτίωση των μεγεθώ για τις επιχειρήσεις δεν έχει προς τα παρόν γίνει αισθητή από τους πολίτες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποίησε η εφημερίδα Mainichi, οι Δημοκράτες προβλέπεται να κερδίσουν πλειοψηφία δύο τρίτων στην Κάτω Βουλή. Παρόμοιες είναι εξάλλου και οι προβλέψεις άλλων δημοσκοπήσεων. Εάν συγκεντρώσουν 269 από τις 480 έδρες, οι Δημοκράτες θα έχουν υπό τον έλεγχό τους όλες τις κοινοβουλευτικές επιτροπές, ενώ με πλειοψηφία δύο τρίτων θα μπορούν να προωθήσουν νομοσχέδια ακόμα και αν δεν κερδίσουν τις εκλογές για την ¶νω Βουλή το 2010.

Πηγές: Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή