Γερμανία: Απώλειες Χριστιανοδημοκρατών στις περιφερειακές εκλογές

Ένα μήνα πριν τις γενικές εκλογές
Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2009 13:00
UPD:13:25

A- A A+

Ανησυχία προκάλεσαν στους Χριστιανοδημοκράτες της ¶γγελα Μέρκελ τα αποτελέσματα των χθεσινών περιφερειακών εκλογών, με το ποσοστό του κόμματος να υποχωρεί κατακόρυφα σε δύο κρατίδια, ένα μήνα πριν τις γενικές εκλογές.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, η Χριστιανοδημοκράτες ενδέχεται να χάσουν τον έλεγχο δύο κρατιδίων, του Σάαρ και της Θουριγγίας, έχοντας υποστεί βαριές απώλειες της τάξης των 10 ποσοστιαίων μονάδων από τις προηγούμενες εκλογές. Στο κρατίδιο τςη Σαξονίας ωστόσο, η συντηρητική παράταξη φαίνεται ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο της τοπικής κυβέρνησης.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα θα πρέπει να θορυβήσει όλους τους συντηρητικούς που είχαν πιστέψει ότι ήταν δεδομένη η εκλογική νίκη στις 27 Σεπτεμβρίου», όπως δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, αναπληρωτής αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν διψήφιο προβάδισμα στους Χριστιανοδημοκράτες έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στις γενικές εκλογές. Παραμένει ωστόσο αβέβαιο αν η ¶γγελα Μέρκελ θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το κεντροδεξιό κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), ή θα αναγκαστεί να συνεργαστεί και πάλι με τους Σοσιαλδημοκράτες. Πολλοί, ακόμα και εντός του κόμματός της, την κατηγορούν για υπερβολικά χαμηλό προφίλ εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας – βασική προτεραιότητά της μέχρι στιγμής ήταν να αποφύγει τα λάθη.

Τα αποτελέσματα προκάλεσαν ευφορία στο SPD. «Δύο πράγματα είναι ξεκάθαρα. Οι συντηρητικοί υπέστησαν βαρύτατες απώλειες και δεν υπάρχει βούληση για τη συμμαχία συντηρητικών – FDP», όπως δήλωσε ο βασικός αντίπαλος της Μέρκελ, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ.

Αναλυτές υποστηρίζουν πάντως ότι οι συντηρητικοί θα παρουσιάσουν οποιαδήποτε συνεργασία σε επίπεδο κρατιδίων μεταξύ SPD, Πράσινων και ακροαριστερών σαν επικίνδυνο «κόκκινο κύμα», με στόχο να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους της δεξιάς.

Πηγές: Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή