Μιλόσοσκι: Η Ελλάδα έχει σκληρύνει τη στάση της

Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2009 13:50
UPD:13:52
A- A A+

Η Ελλάδα έχει σκληρύνει τη στάση της στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δήλωσε σήμερα στο Reuters, o υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Αντόνιο Μιλόσοσκι, εκτιμώντας παράλληλα ότι είναι πλέον πιο πιθανό να μπλοκάρει η Αθήνα την υποψηφιότητα των Σκοπίων για ένταξη στην Ε.Ε..

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters στο περιθώριο συνόδου στη Σλοβενία, ο κ. Μιλόσοσκι μίλησε για νέα δυναμική στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και σημείωσε ότι η Αθήνα δείχνει να έχει σκληρύνει τη στάση της από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ του 2008.

«Η μόνη αλλαγή ήταν προς το χειρότερο», δήλωσε ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ για τη ελληνική στάση στο ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε: «Έχουν σκληρύνει τη στάση τους, μας ανησυχεί το ενδεχόμενο ενός δεύτερου ελληνικού βέτο (αυτή τη φορά) για το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.».

Ο γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Κατσούδας, που ήταν επίσης παρών στη σύνοδο, δήλωσε πως είναι απαισιόδοξος ότι μπορεί να λυθεί σύντομα το πρόβλημα της ονομασίας.

Η ΠΓΔΜ υπέβαλε υποψηφιότητα για ένταξη στην Ε.Ε. το 2005, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Επίτροπος, Όλι Ρεν, δήλωσε τον Ιούλιο ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να αρχίσουν εντός των επόμενων μηνών, όμως ο κ. Μιλόσοσκι σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

«Πιστεύω πως όσο πιο ασταθής είναι η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος για ένα δεύτερο βέτο σε βάρος της "Μακεδονίας"» εκτίμησε ο Αντόνιο Μιλόσοσκι

Από την πλευρά του ο κ. Κατσούδας αναφέρθηκε στις προκλήσεις της σκοπιανής πλευράς με τις μετονομασίες δρόμων και σταδίων, και επανέλαβε την απαισιοδοξία του για το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης σύντομα.

Παρ' όλα αυτά, ο κ. Μιλόσοσκι δήλωσε πως ελπίζει ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς θα καταθέσει νέα πρόταση για την εξεύρεση ενός συμβιβασμού μεταξύ των δύο μερών.

«Εμείς στη "Μακεδονία" είμαστε έτοιμοι να διανύσουμε την απόσταση που μας αναλογεί προκειμένου να φθάσουμε σε μία λύση», τόνισε και επεσήμανε:

«Είναι αξιοσημείωτο πως δεν έχει συμβεί ούτε ένα επεισόδιο ασφαλείας μεταξύ της "Μακεδονίας" και της Ελλάδας, ενώ το εμπόριο μεταξύ των δυο χωρών και οι επενδύσεις βελτιώνονται. Οι επιχειρηματίες είναι πιο πραγματιστές απ' ό,τι η κυβέρνηση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή