Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2009 09:18
A- A A+

Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στη Συρία, το θέμα της μετάβασης των 600 περίπου Ελληνοκυπρίων για προσκύνημα στον Αγιο Μάμα της Μόρφου με αφορμή την αυριανή ονομαστική γιορτή του Αγίου, οι εξελίξεις σε σχέση με την υπόθεση της δολοφονίας του Μιχάλη Κακαθύμη, οι νέες αποκαλύψεις αναφορικά με τις εν ψυχρώ εκτελέσεις Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων από τον κατοχικό στρατό κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής αλλά και το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Αλλά θέματα που απασχολούν το σημερινό Τύπο σχετίζονται με την επίσκεψη του τέως προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Χανς Γκερτ Πέττερινγκ στην Κύπρο, τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών για τη νέα γρίπη ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής περιόδου, τους νέους κανονισμούς της ΕΕ για το εμπόριο οπωροκηπευτικών και τις σχέσεις μεταξύ των Κυπριακών Αερογραμμών και της Eurocypria.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Είδε Χριστόφια άκουσε Νταβούτογλου», αναφέρει στο κύριο της θέμα ότι ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ είχε χτες συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια και το απόγευμα της ίδιας μέρας άκουσε από τον Τούρκο ΥΠΕΞ τα νέα από τη Βαγδάτη. Σύμφωνα με την «Αλήθεια», ο Ασαντ υποβάθμισε το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Λατάκειας – Αμμοχώστου σε τεχνικό ζήτημα, παρόλο, που όπως αναφέρει η εφημερίδα η χώρα του είναι η πρώτη στον κόσμο που σφραγίζει «διαβατήρια» του ψευδοκράτους. Σε άλλο της θέμα η «Αλήθεια» κάνει λόγο για συγκλονισμό του Χανς Γκερτ Πέττερινγκ από τις καταπατήσεις μνημείων στα κατεχόμενα, κατά τη χτεσινή επίσκεψη του σε μαρωνίτικα χωριά.

«Η Μάχη» φιλοξενεί στο κύριο της θέμα τον τίτλο «Μας εμπαίζουν οι Τούρκοι» και κάνει λόγο για ανησυχία, προβληματισμό και αναστάτωση μεταξύ των 600 Ε/κ προσκυνητών, οι οποίοι θα μεταβούν αύριο στον Αγιο Μάμα της κατεχόμενης Μόρφου, μετά τις πληροφορίες ότι οι Τούρκοι θα ζητήσουν έλεγχο ταυτοτήτων. Παράλληλα η εφημερίδα κάνει λόγο για «ολονύχτια παρακάλια» του Επιτρόπου Προεδρίας Γιώργου Ιακώβου για να μην γίνει έλεγχος κατά τη μετάβαση των προσκυνητών στη Μόρφου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι «εντείνονται οι ανησυχίες για τη γρίπη» ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και πως γι’ αυτό το λόγο οι καθηγητές με επιστολή της ΟΕΛΜΕΚ προς τον Υπουργό Παιδείας προτείνουν τη δημιουργία κέντρων υγείας ανά επαρχία τα οποία θα καλύπτουν συγκεκριμένο αριθμό σχολικών μονάδων.

Υπό τον τίτλο «Εμπιστοσύνη μηδέν στις Κεντρικές Φυλακές», η εφημερίδα «Πολίτης» αναφέρει στο κύριο της θέμα ότι η Αστυνομία άφησε χτες κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για την υπόθεση του φόνου Κακαθύμη σοβαρές αιχμές εναντίον των Κεντρικών Φυλακών ζητώντας από το Δικαστήριο να θέσει το βαρυποινίτη Σωτήρη Αθηνή υπό προσωρινή αστυνομική κράτηση. Σε δεύτερο του θέμα ο «Πολίτης» γράφει ότι τα οικονομικά της ΑΗΚ βρίσκονται σε δεινή θέση και πως ως εκ τούτου είναι «θέμα χρόνου η αύξηση στις ταρίφες». Προσθέτει πως διεξάγονται «παρασκηνιακές επαφές για μικρή αύξηση, υπό το φόβο όμως πολιτικού κόστους».

«Η Σημερινή» κυκλοφορεί σήμερα υπό τον τίτλο «Κοκκίνισε η θάλασσα από το αίμα Ελληνοκυπρίων» και αναφέρεται στο πρώτο της θέμα στην «ομολογία-σοκ Τουρκοκύπριου για σφαγή 320 Ελληνοκυπρίων» στην τ/κ εφημερίδα «Αφρίκα». Η εφημερίδα αποκαλύπτει παράλληλα, όπως σημειώνει, τρεις ακόμη ομαδικές εκτελέσεις 30 περίπου Ελληνοκυπρίων αμάχων στην περιοχή Νεάπολης, για τις οποίες μίλησε Ελληνοκύπριος που ήταν μεταξύ των αιχμαλώτων που οδηγήθηκαν στην εκτέλεση και ο οποίος, όπως γράφει η εφημερίδα, προσποιήθηκε το νεκρό για να γλιτώσει. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι στον ΟΗΕ «συζητούν αποχώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ» καθώς η Γενική Γραμματεία του οργανισμού έστειλε εσωτερική οδηγία προς τις Αρχές της στρατιωτικής Ειρηνευτικής της Δύναμης που εδρεύει στην Κύπρο να προχωρήσει σε εισηγήσεις που αφορούν στην αναθεώρηση του καθεστώτος της Δύναμης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ακόμη και αυτή την αποχώρηση της από την Κύπρο.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Βήμα – βήμα προς την έξοδο», αναφέρει στο πρωτοσέλιδο της πως έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση στο ΔΗΚΟ για την αποχώρηση από την Κυβέρνηση, η οποία θα συνδεθεί με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τους χειρισμούς του Προέδρου Χριστόφια. Σύμφωνα με την εφημερίδα στο ΔΗΚΟ άρχισαν τη μελέτη των εγγράφων που ενεχείρισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου επί του περιεχομένου των οποίων καταγράφονται αντιδράσεις. Στο δεύτερο του θέμα «ο Φιλελεύθερος» κάνει λόγο για «έξτρα» αχλάδια και «επιμηκείς» ντομάτες σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές για το εμπόριο των οπωροκηπευτικών που θέτει η ΕΕ. Σύμφωνα με την εφημερίδα στο νέο κοινοτικό κανονισμό που ισχύει από σήμερα προστίθενται ειδικές προδιαγραφές για τα αχλάδια, τις ντομάτες, τα μαρούλια, τα κατσαρά και πλατύφυλλα αντίδια (ραδίκια).

«Η Χαραυγή» αναφέρεται στο κύριο της θέμα στην επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια στη Συρία και υπό τον τίτλο «Ικανοποιημένη η Δαμασκός», γράφει ότι ο Πρόεδρος της Συρίας εξέφρασε χτες την ικανοποίηση του για τα θετικά βήματα που έγιναν τον τελευταίο χρόνο από την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Χριστόφια. «Αρχίζει διάλογος για το δρομολόγιο Λατάκειας – κατεχόμενης Αμμοχώστου» προσθέτει στο θέμα της η εφημερίδα. Αλλού «η Χαραυγή» κάνει λόγο για γεφύρωση των διαφορών μεταξύ Κυπριακών Αερογραμμών και Eurocypria, την οποία επιχειρεί η Κυβέρνηση με πρώτο βήμα τη συνάντηση που θα έχει ο Υπουργός Οικονομικών με τις διοικήσεις των δυο εταιρειών την προσεχή Παρασκευή με στόχο να εξευρεθεί ένα κοινό πρόγραμμα δράσης για την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των δυο αεροπορικών εταιρειών.

Τέλος η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” κάνει λόγο στο κύριο της θέμα για προτροπή της ΕΕ προς τα κράτη μέλη όπως δέχονται περισσότερους πρόσφυγες την ίδια ώρα που, όπως γράφει η εφημερίδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί ισομερή καταμερισμό των βαρών στο θέμα αυτό. Σύμφωνα με τα όσα γράφει η “Cyprus Mail” η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει να πατάξει την παράνομη μετανάστευση στην ΕΕ, μέσω της εναρμόνισης των κανονισμών που διέπουν τη μετανάστευση αλλά και με την αποδοχή περισσότερων προσφύγων δια της νόμιμης οδού. Αλλού η “Cyprus Mail” γράφει ότι ο Ελληνοκύπριος Ανδρέας Κάττου από τη Λάρνακα κέρδισε τον τίτλο του «Μίστερ Αγγλία 2009».

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή