Μέρκελ: Αδικία η εκδίωξη των Γερμανών από την Πολωνία

Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2009 13:10
UPD:13:21
REUTERS/THOMAS PETER

A- A A+

«Αδικία» χαρακτήρισε η Αγκέλα Μέρκελ την εκδίωξη των Γερμανών από την Πολωνία μετά την ήττα των ναζί, με αφορμή τη συμπλήρωση των 70 χρόνων από την κήρυξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Η εκδίωξη άνω των 12 εκατομμυρίων ανθρώπων από εδάφη της τότε Γερμανίας, τα οποία σήμερα ανήκουν στην Πολωνία, είναι προφανώς μια αδικία και πρέπει και αυτό να το πούμε», δήλωσε η Μέρκελ στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Η γερμανίδα καγκελάριος παραδέχθηκε ωστόσο την ευθύνη της χώρας της στην κήρυξη του πολέμου και τόνισε ότι η Γερμανία δε θα προσπαθήσει να αποσιωπήσει τις αιτίες και τις επιπτώσεις της παγκόσμιας αυτής σύρραξης.

«Η Γερμανία επιτέθηκε στην Πολωνία, η Γερμανία κήρυξε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Προκαλέσαμε αμέτρητες πληγές στον κόσμο. Εξήντα εκατομμύρια νεκρούς», υπογράμμισε.

Η Μέρκελ υπενθύμισε ωστόσο το ρόλο που έπαιξαν οι εκδιωχθέντες Γερμανοί της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης στην οικοδόμηση της Ομοσπονδιακής Γερμανίας μετά τον πόλεμο.

Περίπου 12 με 14 εκατομμύρια Γερμανοί εκδιώχθηκαν μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου από περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, όπου είχαν εγκατασταθεί για γενεές.

Οι εκδιώξεις αυτές που στοίχισαν ανθρώπινες ζωές, σημειώθηκαν κυρίως στην Πομερανία, τη Σιλεσία, που σήμερα βρίσκονται στην Πολωνία και στη Σουντέτ, περιοχή που σήμερα ανήκει στην Τσεχία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή