«Θετικό βήμα η αποκατάσταση των σχέσεων Ερεβάν - Αγκυρας»

Η Ντ. Μπακογιάννη χαιρετίζει την πρόοδο στις συνομιλίες Τουρκίας και Αρμενίας
Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2009 14:59
UPD:16:16
A- A A+

«Η εγκαθίδρυση Διπλωματικών Σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας θα ήταν θετικό βήμα όχι μόνο για την περιοχή του νοτίου Καυκάσου, αλλά και για την ευρύτερη», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών και Προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ, Ντόρα Μπακογιάννη χαιρετίζοντας την πρόθεση των δύο χωρών να ξεκινήσουν συνομιλίες με σκοπό την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/08/31/1708703.htm .

«Χαιρετίζω θερμά το θετικό αυτό βήμα που θα συμβάλλει στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο αυτών συμμετεχόντων στον ΟΑΣΕ κρατών», ανέφερε η κα Υπουργός.

Η κ. Μπακογιάννη κάλεσε τα μέρη να επωφεληθούν του θετικού αυτού momentum που επετεύχθη στις συνομιλίες που διεξάγονται υπό τη μεσολάβηση της Ελβετίας.

Την ικανοποίησή της για βελτίωση των σχέσεων Αγκυρας - Ερεβάν εξέφρασε και η Ουάσινγκτον http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/09/01/1708837.htm , ενώ τις δύο πλευρές συνεχάρη και η Γαλλία, παροτρύνοντας τις δύο χώρες να εντείνουν τις προσπάθειες για να καταλήξουν τάχιστα στην υπογραφή μίας συμφωνίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/09/01/1708795.htm .

Χθές πάντως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου διευκρίνισε πως η συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία για την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων δεν σημαίνει το άμεσο άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

«Προς το παρόν δεν αντιμετωπίζεται το θέμα του ανοίγματος των συνόρων. Δεν αποτελεί προτεραιότητα», σημείωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Όπως είπε, η εξομάλυνση των σχέσεων με το Γερεβάν εντάσσεται «στο περιφερειακό όραμα της Τουρκίας για την ειρήνευση στον Καύκασο».

Στις δηλώσεις που έκανε χθες το βράδυ ο κ. Νταβούτολγου και δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα Hurriyet, γνωστοποίησε ακόμη πως η συμφωνία η οποία υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών προβλέπει τη συγκρότηση μικτής επιτροπής ιστορικών, επιφορτισμένη με την αποσαφήνιση του θέματος των σφαγών των Αρμενίων στην οθωμανική αυτοκρατορία (1915-1917). Ως γνωστόν, η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, ζήτημα που βρίσκεται στο επίκεντρο των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.

Σε κοινό ανακοινωθέν, τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών ανακοίνωσαν χθες ότι η Αρμενία και η Τουρκία συμφωνούν να αρχίσουν «εσωτερικές πολιτικές διαβουλεύσεις» για τη σύνταξη δύο πρωτοκόλλων, το ένα εκ των οποίων αφορά την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων και το άλλο την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Από τουρκική πηγή έγινε γνωστό ότι οι δύο πλευρές οφείλουν να προχωρήσουν προοδευτικά προς την εγκατάσταση διπλωματικών αποστολών και το διορισμό, σε πρώτη φάση, επιτετραμμένων.

Τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να ανοίξουν εντός των δύο μηνών που θα ακολουθήσουν την εφαρμογή των πρωτοκόλλων, διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας.

«Πρώτο βήμα η αναγνώριση των συνόρων»

Σε σημερινές δηλώσεις του στο τουρκικό δίκτυο NTV, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμετ Νταβούτογλου εκτίμησε πως εάν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα και ληφθούν αμοιβαία μέτρα, τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας μπορεί να ανοίξουν γύρω στο νέο έτος.

Όπως υπογράμμισε, το σημαντικότερο στοιχείο των σχέσεων καλής γειτονίας είναι η αναγνώριση των συνόρων μεταξύ των γειτόνων και η συμφωνία για ένα σχετικό νόμιμο πλαίσιο.

«Ήδη -σημείωσε- με τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με βάση τα πρωτόκολλα, θα είναι απαραίτητη η αναγνώριση των συνόρων», επισημαίνοντας πάραλληλα ότι «πρόκειται για μακρόχρονη διαδικασία, η οποία όμως θα ξεκινήσει με ένα πρώτο βήμα».

Σε ερώτηση αν αυτό το βήμα είναι η αναγνώριση των συνόρων, απάντησε καταφατικά: «Ναι, τα σύνορα είναι σημαντικό σημείο. Το σημαίνον είναι η αναγνώριση των συνόρων στη βάση των παραμέτρων, που απορρέουν από τη συμφωνία του Καρς. Αν δεν υπάρξει αυτό, δεν μπορεί να γίνει λόγος για σχέσεις γειτονίας».

Σε ισχύ μόνο με την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης

Εξάλλου, ο κ. Νταβούτογλου υπογράμμισε την ανάγκη να ενημερωθεί η τουρκική κοινωνία και να υιοθετήσει τη διαδικασία. «Για να γίνει η διαδικασία πράξη και να αποκτήσει ισχύ, οι δύο χώρες έχουν το δικό τους εσωτερικό δίκαιο. Για μας είναι η Εθνοσυνέλευση, η οποία θα πρέπει να εγκρίνει. Συνεπώς, το γεγονός ότι θα τεθούν οι υπογραφές μετά από έξι μήνες, δεν σημαίνει ότι θα τεθεί το πρωτόκολλο εξ ολοκλήρου σε ισχύ», σημείωσε.

Σχετική δήλωση έκανε σήμερα και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας πως το πρωτόκολλο δεν θα τεθεί σε ισχύ προτού εγκριθεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Η Αγκυρα δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με το Ερεβάν από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Αρμενίας το 1991 εξαιτίας της διένεξης σχετικά με τις σφαγές των Αρμενίων.

Η Τουρκία έκλεισε το 1993 τα σύνορα με την Αρμενία, σε μία κίνηση υποστήριξης του Αζερμπαϊτζάν, που εισήλθε σε πόλεμο με την Αρμενία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, θύλακα που κατοικείται από Αρμένιους στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αντιδράσεων από την πλευρά του Μπακού, ο Αχμέτ Νταβούτογλου εκτίμησε πως «η διαδικασία αυτή δεν θα βλάψει τα εθνικά συμφέροντα του Αζερμπαϊτζάν». «Η θέση μας στο θέμα αυτό είναι ξεκάθαρη. Πιστεύουμε ότι με τη διαδικασία αυτή θα υπάρξει σημαντική επιτάχυνση και στην επίλυση του ζητήματος σχετικά με το Καραμπάχ και τα υπό κατοχή εδάφη», συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή