Εξέταση της ιστορίας για οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης θέλουν Πολωνία - Ρωσία

Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2009 17:09
UPD:17:25
A- A A+

Ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσαν σήμερα ότι μία εξέταση των τραγικών γεγονότων του παρελθόντος των χωρών τους μπορεί να βοηθήσει στην δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης μετά και από την πρόσφατη ένταση στις σχέσεις μεταξύ Βαρσοβίας και Κρεμλίνου.

«Μόνο αναζητώντας την αλήθεια σχετικά με τις πηγές των δραματικών γεγονότων...θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για τις πολιτικές μας, αλλά πρώτιστα για τα έθνη μας», ανέφερε ο Τουσκ μετά την συνάντηση που είχε με τον Πούτιν στο θέρετρο Σοπότ για τις εκδηλώσεις με την ευκαιρία της 70ης επετείου από την έναρξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Τουσκ χαρακτήρισε την πρώτη επίσκεψη του Πούτιν στην Πολωνία από το 2005, ως σημαντική χειρονομία. Οι δύο πρωθυπουργοί συναντήθηκαν για μισή ώρα και συνομίλησαν για οικονομικά ζητήματα καθώς και για το πολυσυζητημένο θέμα της σφαγής στο δάσος του Κατίν χιλιάδων Πολωνών αξιωματικών από τα σοβιετικά στρατεύματα, το 1940.

Η Πολωνία έχει ζητήσει από την Ρωσία τα επίσημα έγγραφα που διαθέτει για την σφαγή, τα οποία υποστηρίζει ότι χρειάζεται ως απόδειξη για να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης τους δράστες.

«Έχουμε προβλήματα στην ιστορία που πρέπει να αναλύσουμε προσεκτικά, πρέπει επίσης να αναλυθεί και καθετί που οδήγησε στην τραγωδία του 1939 και αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε η τραγωδία αυτή ποτέ να μην επαναληφθεί», είπε ο Πούτιν και κάλεσε τις δύο πλευρές να συνεργαστούν και να μελετήσουν την ιστορία χωρίς αμοιβαίες κατηγορίες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή