Επίσπευση των αποφάσεων για τα ενεργειακά σχέδια Ρωσίας-Βουλγαρίας ζητά ο Πούτιν

Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2009 22:41
UPD:23:00
A- A A+

Να λάβει τις αποφάσεις του σε ό,τι αφορά τα κοινά ενεργειακά σχέδια των δύο χωρών το ταχύτερο δυνατό κάλεσε το Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ ο Ρώσος Πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν.

Διαβεβαίωσε δε ότι η χώρα του θα λύσει με άλλο τρόπο όποιο πρόβλημα δημιουργηθεί από τυχόν άρνηση της Σόφιας να συμμετάσχει σε κάποιο από τα σχέδια αυτά.

«Εάν για κάποιους λόγους η κυβέρνησή σας αντιληφθεί ότι κάποιο από τα σχέδια δεν συμφέρει τη Βουλγαρία, είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στις σχέσεις μας», δήλωσε σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι ο κ. Πούτιν κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ στο Σόποτ της Πολωνίας, στο περιθώριο των τελετών για τα 70 χρόνια από την κήρυξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Θα συζητήσουμε εκείνο το σχέδιο, το οποίο θα προχωρήσει. Θα ακολουθήσουμε άλλο δρόμο, η Ρωσία θα λύσει αυτό το πρόβλημα με άλλο τρόπο κι εμείς θα βρούμε άλλα σχέδια για συνεργασία», πρόσθεσε ο Ρώσος Πρωθυπουργός.

«Το μόνο που ζητούμε είναι να αποφασίσετε όσο το δυνατό γρηγορότερα», σημείωσε ο Β. Πούτιν, αναφέροντας, σύμφωνα με το πρακτορείο, ως παράδειγμα το σχέδιο του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, «η ιδέα της κατασκευής του οποίου συζητείται ήδη επί επτά χρόνια».

Με τον τρόπο αυτό ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε στο Βούλγαρο Πρωθυπουργό, ο οποίος είχε πει νωρίτερα ότι η νέα βουλγαρική κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο για τη μελέτη των κοινών με τη Ρωσία ενεργειακών σχεδίων, σημειώνοντας ότι «δεν καταφέραμε να αποκτήσουμε πληροφόρηση για το χαρακτήρα των συμφωνιών, ενδεχομένως αυτή να είναι και η αιτία των διαφωνιών».

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός αναγνώρισε στις δηλώσεις του ότι στη Βουλγαρία υπάρχουν «διαμετρικά αντίθετες θέσεις» σχετικά με τα τρία υπό συζήτηση σχέδια, τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, τον αγωγό φυσικού αερίου «South Stream» και τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Μπέλενε.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τη ρωσική πλευρά για την ετοιμότητά της να αποστείλει στη Βουλγαρία ομάδα ειδικών για να συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να τους υποδεχθεί, αλλά και ότι «ίσως εντός ενός μηνός γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες».

Σύμφωνα με τον κ. Μπορίσοφ, όπως μεταφέρει τις δηλώσεις του το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ, «μεγαλύτερη ανησυχία στη βουλγαρική κυβέρνηση προκαλεί η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε».

Αντιθέτως η Σόφια δεν βλέπει κάποιο πρόβλημα στην υλοποίηση του σχεδίου για τον αγωγό «South Stream», ενώ για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη υπάρχει μόνο το πρόβλημα της οικολογικής διάστασης του έργου.

«Στο ορισθέν διάστημα του ενός μηνός θα γνωρίσουμε τις λεπτομέρειες και τα σχετικά έγγραφα, ωστόσο ως προς τον ''South Stream'' θεωρώ ότι δεν έχουμε πρόβλημα. Σε ό,τι αφορά στο σχέδιο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, υπάρχει ένα και μοναδικό πρόβλημα, η οικολογία των παράκτιων ζωνών και ως προς αυτό έχουμε τα δύο τοπικά δημοψηφίσματα», δήλωσε ο κ. Μπορίσοφ, σύμφωνα με ανταπόκριση του ΡΙΑ-Νόβοστι από το Σόποτ της Πολωνίας.

«Πρέπει να πείσουμε τη βουλγαρική κοινή γνώμη ότι το σχέδιο είναι ωφέλιμο για τη Βουλγαρία», ανέφερε, σύμφωνα με το Ιντερφάξ, και συμπλήρωσε «και από αυτήν την άποψη μπορούμε να εργαστούμε επιτυχώς και στο πρόσωπό μου θα βρείτε έναν εταίρο γιΆ αυτό, όμως είμαστε υποχρεωμένοι να γνωρίσουμε τις λεπτομέρειες».

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η χώρα του δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στο βουλγαρικό κοινοβούλιο, το οποίο επίσης πρέπει να πειστεί ότι «τα σχέδια αυτά είναι για το καλό της Βουλγαρίας».

Από την πλευρά του ο κ. Πούτιν διαβεβαίωσε το Βούλγαρο συνομιλητή του ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να παράσχει κάθε διευκρίνηση προς τη βουλγαρική πλευρά, υπογραμμίζοντας ότι όλα τα σχέδια, που συζητούνται με τη Βουλγαρία έχουν σκοπό «να αναβαθμίσουν τη θέση της Βουλγαρίας ως μεγάλου ενεργειακού κέντρου στην Ευρώπη, ως μεγάλου διαμετακομιστή», καθώς επίσης στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού της ρόλου, αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή