Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2009 08:36
A- A A+

Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στη Συρία και οι επικείμενες επαφές του σε άλλες χώρες, η παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στα κατεχόμενα, ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, η πτώση που σημείωσε το ΧΑΚ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009, και οι διαφορές που έχουν μουσουλμάνοι που διαβιούν στη Λευκωσία είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Ψυχρολουσία στη Δαμασκό'', γράφει ότι οι Τούρκοι στην Τουρκία και στα κατεχόμενα πανηγυρίζουν ''για την ψυχρολουσία που επεφύλαξε ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ στον Πρόεδρο Χριστόφια'', αφού, όπως αναφέρει, ''όχι μόνο δεν έδωσε τέλος στην ατμοπλοϊκή σύνδεση Αμμοχώστου-Λατάκειας και στην αναγνώριση του ψευδοκράτους, αλλά ήταν και απογοητευτικός στο Κυπριακό''. Γράφει, επίσης, ότι ιστορική είναι η συμφωνία που υπέγραψαν η Τουρκία και η Αρμενία, οδηγώντας στην αποκατάσταση των διμερών τους σχέσεων και στο άνοιγμα των συνόρων τους.

''Η Μάχη'', υπό τον κύριο τίτλο ''Με απειλές και υποδείξεις...'', γράφει ότι με δυσοίωνα μηνύματα τόσο προς τους Ε/κ όσο και προς την ΕΕ και τον ΟΗΕ άρχισε και τέλειωσε χθες η παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στα κατεχόμενα. Γράφει, επίσης, ότι σοκ στη διεθνή κοινή γνώμη προκάλεσε η νέα αποκάλυψη Τουρκοκύπριου για την εν ψυχρώ δολοφονία 320 Ε/κ αιχμαλώτων, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη ομαδική δολοφονία Ελληνοκυπρίων, και ότι στην Κύπρο και την Ελλάδα εκφράστηκε συγκλονισμός για τις θηριωδίες του τουρκικού στρατού.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Εδαφος αρκετό για 120 χιλ. πρόσφυγες'', γράφει ότι πολιτικό θάρρος, ευελιξία και κυρίως βούληση για συμβιβασμό θα πρέπει να επιδείξουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων για να πετύχουν συγκλίσεις στο εδαφικό, σημειώνοντας πως οι θέσεις τους στο εδαφικό απέχουν πολύ. Γράφει, επίσης, ότι βάσιμοι κρίθηκαν από το Δικαστήριο οι φόβοι της Αστυνομίας για επηρεασμό μαρτυρίας και καταστροφή τεκμηρίων, εάν ο κατάδικος Σωτήρης Αθηνής εξακολουθούσε να ελέγχεται από τις Κεντρικές Φυλακές, και ότι εγκρίθηκε το αίτημα για οκταήμερη κηδεμονία του βαρυποινίτη από την Αστυνομία.

''Η Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Κραυγή απόγνωσης για το 'γκέτο' της Λευκωσίας'', γράφει ότι οι προσπάθειες μουσουλμάνων, διαφορετικών δογμάτων, που διαβιούν στην παλιά Λευκωσία, να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το τέμενος Ομεριέ, δημιουργούν εκρηκτική κατάσταση, με άγριους καβγάδες και πετροβολισμούς μεταξύ τους. Γράφει, επίσης, ότι για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια Ελληνοκύπριοι θα επιχειρήσουν να περάσουν το οδόφραγμα του Λιμνίτη για να μεταβούν για προσκύνημα στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου, και ότι οι κατοχικές ''αρχές'' έδωσαν διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να υποβάλουν σε έλεγχο τους προσκυνητές.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Συνομοσπονδία εξπρές'', γράφει στο κύριο του θέμα ότι η τουρκική πλευρά ζητά χρονοδιάγραμμα για συμφωνία, που περιγράφεται συνομοσπονδιακή, μέχρι τους πρώτους μήνες του 2010. Γράφει, επίσης, ότι η προκήρυξη προσεχώς των δύο κενών θέσεων Γενικών Διευθυντών αναμένεται να προκαλέσει ανακατατάξεις στις ανώτατες δημοσιοϋπαλληλικές θέσεις, καθώς ήδη ένας Γενικός Διευθυντής αρνείται να συνεχίσει την άσκηση των καθηκόντων του λόγω σύγκρουσης με τον Υπουργό, δεύτερος ζήτησε μετάθεση και τρίτος αναμένεται να μεταπηδήσει στον ιδιωτικό τομέα.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Το Κυπριακό σε Παρίσι-Ρώμη'' γράφει ότι το Κυπριακό και οι τελευταίες εξελίξεις του, ενόψει και του δεύτερου γύρου των συνομιλιών για το Κυπριακό, σε συνάρτηση με την πορεία ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, θα κυριαρχήσουν στις επαφές του Προέδρου Χριστόφια στο Παρίσι και τη Ρώμη, και αργότερα στη Νέα Υόρκη. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της επίσημης επίσκεψής του στη Συρία, λέγοντας ότι η επίσκεψη έθεσε νέο θεμέλιο λίθο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η αγγλόγλωσση ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Μην χρησιμοποιείτε την ΕΕ εναντίον μας'', γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια παράνομης επίσκεψής του στα κατεχόμενα χθες, κάλεσε την ε/κ πλευρά να μην καθυστερήσει την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο ή να απορρίψει άλλο σχέδιο λύσης του Κυπριακού. Γράφει, επίσης, ότι η πλατφόρμα Ε/κ και Τ/κ εκπαιδευτικών ''Ενωμένη Κύπρος'' πραγματοποίησε χθες δικοινοτική πορεία ειρήνης στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, ζητώντας λύση του Κυπριακού.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Financial Mirror'', υπό τον τίτλο ''Βουτιά 54% στα κέρδη του ΧΑΚ το πρώτο εξάμηνο του 2009'', γράφει ότι πτώση 54,2% σημείωσαν το πρώτο εξάμηνο του 2009 τα μεικτά κέρδη των εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑΚ και ότι η πραγματική μείωση ανέρχεται στα 249,4 εκατομμύρια ευρώ. Γράφει, επίσης, ότι σε νέο δεκαετές υψηλό επίπεδο ανήλθε η ανεργία τον Ιούλιο στην Ευρωζώνη, αγγίζοντας το 9,5%, και ότι η ανεργία στην Κύπρο κατά τον ίδιο μήνα αναρριχήθηκε στο 5,5% του εργατικού δυναμικού.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή