Ισχυρός σεισμός συγκλονίζει την Ινδονησία

Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2009 12:41
UPD:15:07

A- A A+

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά τον ισχυρό σεισμό, 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε τη νήσο Ιάβα της Ινδονησίας.

Ο σεισμός ταρακούνησε κτήρια στην πρωτεύουσα και ισοπέδωσε κατοικίες σε χωριά κοντά στο επίκεντρο. Προειδοποιήσεις για τοπικά τσουνάμι εκδόθηκαν λίγο μετά την αρχική δόνηση για τις παράκτιες περιοχές σε ακτίνα 100 χλμ από το επίκεντρο, αλλά μετά από περίπου μισή ώρα αποσύρθηκαν.

Οι αρχικές μετρήσεις του Αμερικανικού Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών τοποθέτησαν το μέγεθος του σεισμού στα 7,4 Ρίχτερ, ενώ στη συνέχεια αναθεωρήθηκε στα 7,0, ενώ το βάθος του εκτιμάται στα 49,5 χλμ. Σύμφωνα με την αντίστοιχη υπηρεσία της Ινδονησίας, ο σεισμός ήταν 7,3 βαθμών με επίκεντρο 142 χλμ νοτιοδυτικά της Τασικμαλάγια στη δυτική Ιάβα.

Ζημιές σε κτήρια αναφέρθηκαν στην Τασικμαλάγια και στην Μπαντούνγκ, μία μεγάλη πόλη όπου στεγάζονται πολλά πανεπιστήμια.

«Πολλά σπίτια έχουν ισοπεδωθεί εντελώς. Μόνο τα ξύλινα κτήρια παραμένουν όρθια. Πολλοί κάτοικοι έχουν τραυματιστεί», δήλωσε στο Reuters ο Έντι Σαπουάν στο χωριό Μαργκαμούκτι, κοντά στο επίκεντρο.

Η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι τη Τζακάρτα, όπου έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 27 άνθρωποι και αρκετά κτήρια εκκενώθηκαν, αλλά και στο τουριστικό θέρετρο του Μπαλί.

«Το έδαφος έτρεμε για ένα λεπτό. Εδώ και επτά χρόνια που εργάζομαι εδώ, είναι η πιο ισχυρή δόνηση που έχω αισθανθεί», όπως δήλωσε υπάλληλος στη Τζακάρτα.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή