Βουλή: Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδος - ΝΑΤΟ

Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2009 15:48
UPD:15:49
A- A A+

Με τις ψήφους ΝΔ και ΛΑΟΣ εγκρίθηκε από το β’ θερινό Τμήμα της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής ¶μυνας με το οποίο κυρώνεται το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Ανώτατου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης, σχετικά με την παροχή Υποστήριξης Φιλοξενούντος Έθνους,κατά τη διάρκεια ασκήσεων επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ.

Το ν/σ καταψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Προηγήθηκε αίτημα του ΠΑΣΟΚ (στο οποίο συμφώνησαν και τα κόμματα της Αριστεράς) περί αναρμοδιότητας του Τμήματος να ψηφίσει το νομοσχέδιο, αίτημα όμως που απορρίφθηκε.

Εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Γρηγόρης Νιώτης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να εισαχθεί σε συζήτηση στην Ολομέλεια με το σκεπτικό ότι εμπίπτει στο άρθρο του Συντάγματος με βάση το οποίο ψηφίζονται με αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων νομοθετήματα που αφορούν σε εκχώρηση αρμοδιοτήτων.

Τη θέση αυτή αντέκρουσε εκ μέρους της ΝΔ ο Αν. Καραμάριος ο οποίος είπε ότι πρόκειται περί Μνημονίου σε εκτέλεση των όσων ισχύουν από την είσοδο της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας πως και το ΠΑΣΟΚ έχει κυρώσει όλα τα Μνημόνια με την συγκεκριμένη διαδικασία.

Ο Αχ. Κανταρτζής από το ΚΚΕ και από το ΣΥΡΙΖΑ η ¶ννα Φιλίνη συμφώνησαν επί του αιτήματος αναρμοδιότητας, με το σκεπτικό ότι προβλέπεται εκχώρηση στο ανώτατο στρατηγείο του ΝΑΤΟ.

\Απαντώντας, ο υπουργός Εθνικής ¶μυνας τόνισε ότι δεν συντρέχει επ' ουδενί θέμα εκχώρησης, αλλά πρόκειται για διαδικαστική συμφωνία που ρυθμίζει τον τρόπο διεξαγωγής νατοϊκών ασκήσεων. Παράλληλα, επεσήμανε ότι από το ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε σωρεία Μνημονίων, επικρίνοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι πολιτεύεται δεξιά και εκφράζεται αριστερά κατά πως κρίνει ότι το συμφέρει.

Στη συζήτηση παρενέβη ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος ο οποίος έκανε λόγο για σύμπραξη ΝΔ και ΛΑΟΣ «σε μια εντελώς αμερικανόδουλη και ξεπουλημένη κατεύθυνση» http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/09/02/1709590.htm , φράση που προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΛΑ.Ο.Σ., Αστέριου Ροντούλη, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Αλαβάνο ότι μετέφερε κλίμα σανατόριου στο Κοινοβούλιο. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί αφού αν ένα κόμμα βρίσκεται σε πλήρη αυτοαποσύνθεση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρατήρησε. Παράλληλα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι με τερτίπια θέλει να υφαρπάξει ψήφους από τα αριστερά και εξέφρασε την ευχή να απεμπλακούν τα εθνικά θέματα από τις κομματικές σκοπιμότητες.

Τη στιγμή που πέφτει η "αυλαία τέλους" για την κυβέρνηση, αυτή εισηγείται εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, σημείωσε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Χρ. Παπουτσής.

Η χώρα μας θα γίνει ακόμη περισσότερο ξέφραγο αμπέλι, τόνισε ο Αντ. Σκυλλάκος εκ μέρους του ΚΚΕ, αλλά κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι εμφανίζεται σαν αριστερό κόμμα για προεκλογικούς λόγους.

Ο υφυπουργός Εθνικής ¶μυνας Κώστας Τασούλας αντέδρασε στα όσα ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως οι κυβερνήσεις της ΝΔ ψηφίζουν νόμους με πλήρη διαφάνεια κι όχι με μυστική διπλωματία, όπως έπραττε το ΠΑΣΟΚ που αποφάσισε την παροχή υπηρεσιών στο ΝΑΤΟ με απόφαση του ΚΥΣΕΑ το ‘99.

Ακόμη επικαλέστηκε αντίστοιχη συμφωνία του 2000 που φέρει την υπογραφή της κας Βάσως Παπανδρέου στην οποία - όπως είπε - προβλέπονται απευθείας διακανονισμοί, ασυλίες, προνόμια και ετεροδικίες και «πολύ περισσότερες εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή