Πρόωρη προσφυγή στις κάλπες

Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2009 20:20
UPD:06/09/2009 17:36

A- A A+

Την απόφασή του να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επιβεβαιώνοντας τη σχετική φημολογία. Επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 4η Οκτωβρίου.

Είχε προηγηθεί μαραθώνιος συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, τόνισε ο κ. Καραμανλής στο διάγγελμά του, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και ζήτησε νωπή λαϊκή εντολή για την αντιμετώπισή της. «Αν δεν δράσουμε άμεσα οι κίνδυνοι θα είναι μεγάλοι», ανέφερε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος έκανε λόγο για πολύ δύσκολο 2010.

Αφού κατηγόρησε τον κ. Γιώργο Παπανδρέου πως «με τον εκβιασμό του για την προεδρική εκλογή οδηγεί τη χώρα σε μακρά προεκλογική περιόδο» τόνισε πως η χώρα δεν αντέχει προεκλογική περίοδο μέχρι το Φεβρουάριο.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε την ανάγκη λήψης των «αναγκαίων μέτρων» τα οποία, όπως ανέφερε, δεν είναι ευχάριστα, «αλλά μόνο αυτά μπορούν να εξασφαλίσουν την πρόοδο». Συνεχίζοντας χαρακτήρισε το 2010 πολύ δύσκολο αλλά παράλληλα και καθοριστικό χρόνο για την πορεία της οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Κάνοντας ανασκόπηση των πεπραγμένων της κυβέρνησής του στην οικονομία, σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, ενώ κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «κληροδότησε στον τόπο βαρύτατα φορτία».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως το ζητούμενο δεν είναι η απόδοση ευθυνών «αλλά το πώς θα υπερβούμε τα προβλήματα τα δύο δύσκολα χρόνια που έρχονται» και αναφέρθηκε σε τρεις προκλήσεις: την επιβολή αυστηρού ελέγχου στις δημόσιες δαπάνες, τον «πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής» και τις διαρθρωτικές αλλαγές, που όπως ανέφερε, διασφαλίζουν την οικονομική ανάπτυξη.

Στόχος μου ήταν όλα αυτά να προχωρήσουν και να εφαρμοστούν ως το τέλος της κυβερνητικής θητείας, δεν υπάρχει όμως το κατάλληλο περιβάλλον, συμπλήρωσε, κατηγορώντας γι' αυτό τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει ότι θα προκαλέσει εκλογές με αφορμή την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, με τον εκβιασμό του για την προεδρική εκλογή οδηγεί τη χώρα σε μακρά προεκλογική περίοδο, εξήγησε.

Αφού τόνισε πως το συμφέρον του τόπου επιβάλλει ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου, προκήρυξε πρόωρες εκλογές, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει την ημερομηνία τους.

Ζητώντας «νωπή λαϊκή εντολή για την αντιμετώπιση της κρίσης» εξέφρασε «απόλυτη εμπιστοσύνη στην ωριμότητα των πολιτών», οι οποίοι όπως ανέφερε, θα αποφασίσουν ποιος διαθέτει το σχέδιο και τη βούληση για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση καταστροφολογεί για την οικονομία χωρίς να προτείνει κανένα συγκεκριμένο μέτρο, ο δύσκολος δρόμος είναι πρόταση ευθύνης που οδηγεί σταδιακά στην ανάκαμψη, συμπλήρωσε. Καταλήγοντας, γνωστοποίησε πως αύριο θα ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως το ραντεβού του κ. Καραμανλή με τον κ. Παπούλια κλείστηκε για τις 12:00 το μεσημέρι.

Γ. Παπανδρέου: Η κυβέρνηση κατέρρευσε

«Ηρθε η ώρα για μια νέα αρχή, μια νέα πορεία, η κυβέρνηση κατέρρευσε κάτω από το βάρος των αδιεξόδων τα οποία η ίδια δημιούργησε», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

«Ο τόπος έχει ανάγκη εθνικής ανάτασης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε: «Eμείς προτείνουμε λύσεις αξιόπιστες και δίκαιες... Η δική μας πρόταση χτίζει ένα μεγάλο όραμα που μπορούμε να κάνουμε πράξη όλοι μαζί». «H Eλλάδα δεν μπορεί να περιμένει», ανέφερε χαρακτηριστικά http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/09/02/1709922.htm .

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή