Κροατία: Μέσα στο α' εξάμηνο του 2010 η ένταξη στην Ε.Ε.

Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2009 10:48
A- A A+

Στο πρώτο εξάμηνο του 2010 ενδέχεται να ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση η Κροατία, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εκπληρώσει τους απαραίτητους όρους και προϋποθέσεις, δήλωσε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος, Όλι Ρεν, μιλώντας ενώπιος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι πρότινος, ο κ. Ρεν ανέφερε, σε κάθε ευκαιρία, πως πιθανός χρόνος ολοκλήρωσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. είναι τα τέλη του 2009.

«Εάν η Κροατία κατορθώσει να ανταποκριθεί έγκαιρα στα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το δικαστικό σύστημα και τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ενδέχεται να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις εντός του πρώτου μισού του 2010», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν.

Σε ό,τι αφορά τις συνοριακές διαφορές μεταξύ Κροατίας και Σλοβενίας, ο κοινοτικός επίτροπος εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίλυσή του.

«Βλέπω ότι η πολιτική ατμόσφαιρα μεταξύ των δυο χωρών και των ηγετών τους έχει βελτιωθεί σημαντικά κι αυτό αφήνει περιθώρια για συγκρατημένη αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την επίλυση των συνοριακών διαφορών», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ρεν ανέφερε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει την ετήσια έκθεση προόδου για τις υπό ένταξη χώρες δύο εβδομάδες νωρίτερα απ' ό,τι είθισται, στα μέσα Οκτωβρίου, δεδομένου του γεγονότος ότι η θητεία της παρούσης Επιτροπής λήγει στις 31 Οκτωβρίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Hina

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή