Η είδηση της προαναγγελίας πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα απασχολεί και τα διεθνή ΜΜΕ.
Το BBC αναφέρει ότι «υπήρχε φημολογία ότι ο συντηρητικός πρωθυπουργός θα προσέφευγε στις κάλπες δεδομένης της ισχνής πλειοψηφίας που έχει το κοινοβούλιο».
Το βρετανικό δίκτυο, σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του, προχωράει στην καταγραφή των πρόσφατων σκανδάλων που έχουν πλήξει την εικόνα της κυβέρνησης: άγονες γραμμές, Βατοπέδι, δομημένα ομόλογα. «Η Ελλάδα πλήττεται επίσης από κοινωνικές αναταραχές από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η αστυνομία πυροβόλησε έναν έφηβο», όπως αναφέρει η ανταπόκριση, που κλείνει με το χθεσινό περιστατικό της βομβιστικής επίθεσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
«Με τους κυβερνώντες να βρίσκονται πίσω μέχρι και έξι μονάδες στις δημοσκοπήσεις, πολιτικοί αναλυτές χαρακτήρισαν την κίνηση του Καραμανλή “πολιτική αυτοκτονία”», αναφέρει η ανταποκρίτρια της Guardian. «Η Ελλάδα πλήττεται από πολιτικό αναβρασμό και συνεχή κοινωνική αναταραχή από τότε που η ασυνομία πυροβόλησε έναν μαθητή, γεγονός που πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις. Ενδεικτικά, οι εκλογές προκηρύχθηκαν ώρες μετά από δύο εκρήξεις βομβών… Η αντιδράσεις έχουν φουντώσει λόγω της "χλιαρής" του ηγεσίας και του τρόπου που χειρίστηκε τις φυσικές καταστροφές, όπως οι πυρκαγιές του 2007… καθώς και της διαφαινόμενης ανάμειξης της κυβέρνησης σε σκάνδαλα διαφθοράς».
«Οι συντηρητικοί , μετά από σειρά οικονομικών σκανδάλων, έχουν μείνει πίσω από τους σοσιαλιστές στις δημοσκοπήσεις. Η δημοτικότητά τους υποχώρησε περαιτέρω μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές έξω από την Αθήνα», επισημαίνει η Washington Post.
«Ο κ. Καραμανλής, που αντιμετωπίζει μία αδύναμη οικονομία, κατηγορίες για ρουσφέτια και οργή για τον τρόπο που η κυβέρνησή του χειρίστηκε τις φωτιές, δεν ανακοίνωσε ημερομηνία για τις πρόωρες εκλογές, που μπορεί να γίνουν ακόμα και στις 4 Οκτωβρίου», αναφέρουν στη σύντομη ανταπόκρισή τους οι New York Times.
Στη δύσκολη θέση της κυβέρνησης αναφέρεται και η γαλλική Le Monde. «Η ελληνική οικονομία υπόκειται στις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, την ώρα που το δημόσιο χρέος, το δεύτερο μεγαλύτερο στην ευρωζώνη, συνεχίζει να αυξάνεται… Συγκλονισμένη από τα σκάνδαλα, έχοντας δεχτεί επικρίσεις για το χειρισμό των πυρκαγιών, η συντηρητική κυβέρνησης έχει μείνει έξι μονάδες πίσω από το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις», επισημαίνεται.
Στα πολυάριθμα σκάνδαλα που έχουν πλήξει την εικόνα της κυβέρνησης αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters. «Σκάνδαλα όπως η πώληση υπερτιμημένων ομολόγων σε κρατικά ταμεία και οι ύποπτες συναλλαγές μεταξύ του κράτους και πλούσιας μονής, είχαν τις επιπτώσεις τους. Παρόλο που κάποιοι υπουργοί απομακρύνθηκαν ή παραιτήθηκαν, κανένας από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που εμπλέκονταν δεν παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη και ο Καραμανλής έδωσε την εντύπωση ότι είτε ανέχθηκε είτε δεν κατάφερε να βάλει τέλος στη διαφθορά».
Για την ανταποκρίτρια των Financial Times, «με πλειοψηφία μόλις μίας έδρας στο κοινοβούλιο, ο κ. Καραμανλής δεν κατάφερε να περάσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που είχαν συμφωνηθεί με την Κομισιόν αυτή τη χρονιά για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας».