Κόντρα για τα περί δημόσιας παραίτησης του Πρωθυπουργού

Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2009 13:53
UPD:14:29
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

A- A A+

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή με αφορμή τη δήλωση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη ότι «ο πρωθυπουργός παραιτήθηκε δημοσίως» http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/09/03/1710118.htm .

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι άκουσε χθες τον κ. Καρατζαφέρη να μιλά περί του άρθρου 38 του Συντάγματος, και θέλει να πιστεύει πως πρόκειται περί ηθελημένης παρανόησης. «Δεν θέλω να πιστεύω ότι πρόκειται περί αφέλειας, την οποία εν μέρει αλλά πονηρά υιοθέτησε και ο κ. Παπουτσής», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ακόμη ότι η χώρα βρίσκεται προ ενός πρωτοφανούς φαινομένου, της απόλυτης υπευθυνότητας ενός πρωθυπουργού ο οποίος μπροστά και σε δυσμενή - προσωρινά, όπως είπε - δημοσκοπικά στοιχεία, προσφεύγει στη λαϊκή ετυμηγορία, λέει την αλήθεια στους πολίτες, προστρέχοντας στην κρίση των Ελλήνων πολιτών.

Σε παρέμβασή του, ο Γ. Καρατζαφέρης είπε ότι ο πρωθυπουργός παραιτήθηκε με πανηγυρικό τρόπο και ως εκ τούτου πρέπει να ενεργοποιηθεί το άρθρο 38 του Συντάγματος.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ανέφερε: «Παραιτήθη δημοσίως ο πρωθυπουργός και πρέπει η Δημοκρατία θεσμικά να αναλάβει τις ευθύνες που απορρέουν από το άρθρο 38. Θέλω να πιστεύω ότι τόσο ο πολιτικός κόσμος με την ευαισθησία που διαθέτει για τη Δημοκρατία όσο και ο σεβαστός Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αντιληφθεί ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε εκλογές αν δεν εφαρμοστούν οι διαδικασίες του άρθρου 37 όπως επιτάσσει το άρθρο 38 μετά την δημόσια παραίτηση του πρωθυπουργού».

Απαντώντας ο υφυπουργός Εσωτερικών, Χρήστος Ζώης, επέκρινε τον Γ. Καρατζαφέρη για εκτόξευση πυροτεχνημάτων και κατά το δοκούν ερμηνεία του Συντάγματος.

«Είναι προφανές ότι ο καθένας μπορεί να δίνει τις ερμηνείες που ψάχνει προκειμένου να δικαιολογήσει τα πυροτεχνήματα που εκτοξεύει. Λυπούμαι, με όλο το σεβασμό προς την θεσμική σας ιδιότητα, που χρειάζεται να καταφύγετε σε αυτή την άτυπη ακόμη έναρξη της προεκλογικής περιόδου στην εκτόξευση ενός τόσο μικρής εμβέλειας πυροτεχνήματος για να δημιουργήσετε εντυπώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

¶μεση ήταν η απάντηση του κ. Καρατζαφέρη που απέδωσε την τοποθέτηση του κ. Ζώη σε «πανικό της κυβέρνησης» και στη συνέχεια τόνισε ότι δεν αποτελεί πυροτέχνημα το να επισημαίνει κάποιος άρθρο του Συντάγματος».

«Όχι μόνο δεν υπάρχει επί της ουσίας παραίτηση αλλά η προσφυγή στις πρόωρες εκλογές, αποτελεί την γενναιότερη απόφαση ενόψει των υποχρεώσεων της χώρας και των αναγκών των Ελλήνων πολιτών. Μην παρερμηνεύετε και μην ερμηνεύετε κατά το δοκούν αυτά τα οποία δεν ερμηνεύονται από κανέναν άλλο» ανταπάντησε ο κ. Ζώης.

Παίρνοντας τον λόγο ο Χρ. Παπουτσής ανέφερε πως η ουσία είναι ότι ο κ. Καραμανλής δεν ακολούθησε τους κανόνες του Συντάγματος αλλά τους κανόνες της τηλεοπτικής Δημοκρατίας. «Στην ώρα των δελτίων ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την εντολή που έλαβε το 2007, και ανακοίνωσε ότι σήμερα θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ακολουθώντας την κανονική διαδικασία», σημείωσε. «Πρόκειται για ομολογία αποτυχίας, ακυβερνησίας και παραίτηση», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή