Ντ. Μπακογιάννη: Υπάρχει χρόνος για να συμμορφωθεί η Τουρκία

Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2009 16:23
UPD:16:26
A- A A+

Νέο μήνυμα στην Τουρκία, με αφορμή της παρεμβάσεις της στο Κυπριακό, έστειλε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, καλώντας την «να επιτρέψει στους Τουρκοκυπρίους να διαπραγματευτούν εποικοδομητικά για μια συμφωνημένη λύση βιώσιμη και λειτουργική».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Κύπριο ομόλογό της Μ. Κυπριανού, η υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «η διχοτόμηση δεν είναι λύση» και πρόσθεσε ότι «μια ενωμένη Κύπρος στην ΕΕ της οποίας όλοι οι πολίτες θα είναι ευρωπαίοι πολίτες αποτελεί την καλύτερη επένδυση για ένα μέλλον προόδου και ανάπτυξης».

Αναφερόμενη στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, η κ. Μπακογιάννη τόνισε: «Χρόνος υπάρχει ακόμη για να συμμορφωθεί η Τουρκία αρκεί να αντιληφθεί έγκαιρα ότι εκπτώσεις και ειδική μεταχείριση δεν θα υπάρξουν, ότι δεν δουλεύει έτσι η Ευρώπη».

«Δίνουμε από κοινού τον αγώνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των εταίρων στην ΕΕ και των διεθνών παραγόντων που έχουν ρόλο και ενδιαφέρον για το Κυπριακό» επεσήμανε η υπουργός, σημειώνοντας: «έχουμε ξεκινήσει την ενημέρωση των εταίρων μας και της Επιτροπής για τις θέσεις μας, έτσι ώστε η έκθεση του Οκτωβρίου να αποτυπώνει αντικειμενικά την πραγματικότητα εν όψει της αξιολόγησης του Δεκεμβρίου».

Η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε επίσης την ουσιαστική στήριξη της Ελλάδας στη διαπραγματευτική διαδικασία και τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια για την επίτευξη μιας Κυπριακής λύσης «χωρίς επιδιαιτησίες, παρεμβάσεις τρίτων, τεχνητά χρονοδιαγράμματα και πάσης φύσεως ορόσημα, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του κ. Κυπριανού, ο οποίος δήλωσε ότι «στον πρώτο γύρο δεν υπήρξε η πρόοδος που ελπίζαμε στα πιώ δύσκολα ζητήματα».

Κάλεσε και αυτός την Τουρκία «να είναι εποικοδομητική στην επίλυση, ιδιαίτερα επιτρέποντας στους Τουρκοκυπρίους να διαπραγματεύονται ελεύθερα και στέλνοντας τα σωστά μηνύματα προς την επιδιωκόμενη λύση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή