Επιμένει στη θέση της για λιμάνια και αεροδρόμια η Τουρκία

Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2009 18:10
A- A A+

H Τουρκία δεν προτίθεται να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα ελληνοκυπριακά πλοία και αεροπλάνα προτού η ΕΕ αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με τους Τουρκοκύπριους, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας Εγκεμέν Μπαγκίς.

Παράλληλα, τόνισε ότι η προσωρινή καθυστέρηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες για το κυπριακό αυτή την εβδομάδα καταδεικνύουν την έλλειψη αποφασιστικότητας της Τουρκοκυπριακής πλευράς για της επίλυση του ζητήματος.

«Υπάρχουν κάποιες προσδοκίες ότι θα ξανανοίξουμε τα λιμάνια μας, αλλά υπάρχουν εγγυήσεις που πρέπει να λάβει η Τουρκία για να ικανοποιήσουμε αυτές τις προσδοκίες και που έχουν να κάνουν με την άρση της απομόνωσης που έχει επιβληθεί στην τουρκική Κύπρο», όπως δήλωσε ο Μπάγκις.

«Μέχρις ότου οι χώρες τις ΕΕ αρχίσουν να έχουν άμεσες εμπορικές σχέσεις με την τουρκική Κύπρο και να προσγειώνουν τα αεροπλάνα τους στο αεροδρόμιό της, δεν το βρίσκω ειλικρινές ή πιστευτό να χρησιμοποιούν τα ελληνοκυπριακά αεροπλάνα και πλοία τα αεροδρόμια και τα λιμάνια μας».

Αναφερόμενος στην αναβολή των προγραμματισμένης για σήμερα συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, λόγω της συμπεριφοράς των κατοχικών αρχών στο οδόφραγμα του Λιμνίτη έναντι προσκυνητών που ήθελαν να μεταβούν την κατεχόμενη Μόρφου για τη Θεία Λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάμα, ο κ. Μπεγκίς δήλωσε:

«Νομίζω ότι η απόφαση που πήρε η ελληνοκυπριακή πλευρά καταδεικνύει πόσο αποφασισμένοι είναι να μπλοκάρουν την επίλυση».

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή