Ενα από τα δυνατά χαρτιά της Μέρκελ, ο δημοφιλής «ΚΤ»

Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2009 21:31

A- A A+

Οι γερμανοί πολιτικοί δεν ήταν ποτέ γνωστοί για το σεξ απίλ τους. Μέχρι που ήρθε ο Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, ο αριστοκράτης υπουργός Οικονομικών, που δημιουργεί γύρω του μια αναταραχή ανάλογη μ' αυτή που δημιουργούν οι σταρ της ροκ και οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ.

Η απροσδόκητη άνοδος του Γκούτενμπεργκ, που κατάγεται από τη Βαυαρία, έχει εκπλήξει τους πολιτικούς αναλυτές, καθώς ο 37χρονος δικηγόρος και λάτρης του ροκ διορίστηκε πριν από λίγους μόλις μήνες και πολλοί πίστευαν ότι δεν θα αποδεικνυόταν ικανός να ηγηθεί της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης σε μια περίοδο ύφεσης.

Τελικά ο Γκούτενμπεργκ όχι μόνο απέκτησε μια δημοτικότητα ισάξια μ' εκείνη της Μέρκελ, αλλά έγινε και ένα από τα πιο δυνατά εκλογικά της «χαρτιά» στην προσπάθειά της να κερδίσει μια νέα τετραετή θητεία.

Ο «ΚΤ», όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του από τα αρχικά του, έχει γίνει ο βασικός στόχος των αντιπάλων του, που επικρίνουν τις μεθόδους που χρησιμοποιεί και χλευάζουν το πλήρες όνομά του: Καρλ-Τέοντορ Μαρία Νικολάους Γιόχαν Γιάκομπ Φίλιπ Φραντς Γιόζεφ Σιλβέστερ.

Οι κριτικές που του ασκούνται είναι για ζητήματα όπως η συνεργασία με μια βρετανική εταιρεία νομικών για τη σύνταξη μιας νέας νομοθεσίας για τις τράπεζες. Κριτικές, ωστόσο, που δεν φαίνεται να βοηθούν τον «κλινικά βαρετό», σοσιαλδημοκράτη υπουργό Εξωτερικών Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, που επιδιώκει να εκτοπίσει τη Μέρκελ από την καγκελαρία στις εκλογές που θα διεξαχθούν στο τέλος του μήνα.

Ο Γκούτενμπεργκ, που είναι μέλος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (παραδοσιακού εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ), επωφελείται από το γεγονός ότι είναι καινούργιος στην πολιτική (εξελέγη βουλευτής μόλις το 2002) και συγκρίνει συχνά την πολιτική με το τσίρκο. Στις διακοπές του διάβασε Πλάτωνα στο πρωτότυπο. Και πριν από λίγο καιρό παρέστη στη συναυλία των AC/DC παρέα με τη γοητευτική σύζυγό του Στέφανι, απόγονο του Βίσμαρκ.

Το στιλ του Γκούτενμπεργκ τον βοηθά να περνά τις απόψεις του υπέρ της ελεύθερης αγοράς στους νέους, που συχνά κάθονται δίπλα του στις συγκεντρώσεις και πίνουν μαζί του μπίρα. Η προεκλογική του εκστρατεία έχει αποκληθεί ένα «Γούντστοκ για συντηρητικούς».

Οι Γκούτενμπεργκ είναι τα αγαπημένα πρόσωπα των εφημερίδων. Την ίδια ώρα, όμως, ενσαρκώνουν και την επιστροφή στις παραδοσιακές αξίες, που έχει απήχηση στην κοινή γνώμη. «Θέλω να δώσω πίσω στη Γερμανία αυτό που μου έδωσε», λέει συχνά ο υπουργός.

Ο πατέρας του, ο Ενοχ τσου Γκούτενμπεργκ, ήταν ένας γνωστός διευθυντής ορχήστρας και οικολόγος, που υπενθύμιζε συχνά στον «ΚΤ» ότι ένας θείος του εκτελέστηκε από τους Ναζί το 1945 για αντίσταση και ο παππούς του από την πλευρά της μητέρας του έλαβε μέρος στη συνωμοσία για τη δολοφονία του Χίτλερ.

Το πρώτο μεγάλο τεστ για τον Γκούτενμπεργκ ήταν λίγο μετά τον διορισμό του, τον περασμένο Φεβρουάριο. Η καγκελάριος ήταν υπέρ ενός σχεδίου διάσωσης της Οpel, αλλά εκείνος διαφωνούσε. Κάποια στιγμή μάλιστα απείλησε να παραιτηθεί, αν και τελικά δεν πραγματοποίησε την απειλή του. Η δημοτικότητά του αυξήθηκε απότομα πριν από λίγες εβδομάδες, όταν παρουσιάστηκαν οι πρώτες ενδείξεις ότι η χώρα του έβγαινε από την ύφεση. Και την περασμένη εβδομάδα ένα περιοδικό μόδας τον ανακήρυξε «πιο σέξι πολιτικό της Γερμανίας».

Πηγή: The Sunday Times, AΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή