«Πυρά» Νταβούτογλου κατά των πολέμιων της τουρκικής ένταξης

Σάββατο, 05 Σεπτεμβρίου 2009 12:33
A- A A+

Η αντίθεση χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας «σπέρνει αμφιβολία στο πνεύμα των Τούρκων» και φρενάρει τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα, προειδοποίησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, λίγο πριν τις συναντήσεις με τους ομόλογους του της Ε.Ε στη Στοκχόλμη.

«Οι αρνητικές φωνές που ακούμε πάντα εκ μέρους ορισμένων χωρών της ΕΕ διασπείρουν την αμφιβολία στους συμπολίτες μας και βλάπτουν τις προσπάθειες μας για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις», εκτιμά ο Αχμεντ Νταβούτογλου σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter.

Σύμφωνα με τον Νταβούτογλου, η Τουρκία έκανε μεταρρυθμίσεις που ήταν αδιανόητες πριν από μερικά χρόνια -και αναφέρεται στην θρησκευτική ελευθερία ή την ελευθερία της έκφρασης, την κατάργηση της ποινής του θανάτου ή τις εκπομπές ραδιοφώνου στην κουρδική γλώσσα- μια «σιωπηλή επανάσταση», όπως είπε, την οποία βλάπτουν οι επικριτές της ένταξης της Τουρκίας.

«Η Σουηδία σκέπτεται όπως και εμείς, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί ποτέ να είναι μια ισχυρή και αλληλέγγυα οντότητα όσο η Τουρκία μένει έξω από την ΕΕ. Για το λόγο αυτό η υποστήριξη χωρών όπως η Σουηδία με την αντικειμενική και ενθαρρυντική στάση τους έχει μεγάλη σημασία στην διαδικασία αυτή», σημείωσε ακόμη ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή