Χ. Μαρκογιαννάκης: Εύκολη η κριτική για το Πυροσβεστικό Σώμα

Σάββατο, 05 Σεπτεμβρίου 2009 17:44
A- A A+

Στο στόχαστρο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρήστου Μαρκογιαννάκη βρέθηκαν οι επικριτές του μηχανισμού πυρόσβεσης. Κατά τα εγκαίνια του περιπτέρου του Πυροσβεστικού Σώματος στην 74η ΔΕΘ, ο κ. Μαρκογιαννάκης αναφέρθηκε -εμμέσως- τα όσα ακούστηκαν κατά την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική και εξήρε το έργο και την προσφορά του Σώματος.

«Πολλές φόρες διερωτώμαι αν υπάρχουν περιορισμοί στη δράση και στη πρόσφορα του Πυροσβεστικού Σώματος, διότι αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, αν δούμε το παρόν, θα δούμε ότι εκείνο που στην συνείδηση ευρέος φάσματος του ελληνικού λαού είναι η αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος, δηλαδή η προστασία του περιβάλλοντος, κυρίως από τις πυρκαγιές, είναι ένα ελάχιστο κομμάτι των δράσεων και των προσφορών του Πυροσβεστικού Σώματος. Διότι όπου υπάρχει δυσκολία, όπου υπάρχει κίνδυνος, όπου υπάρχει κατάσταση ανάγκης το Πυροσβεστικό Σώμα είναι πρώτο», σημείωσε ο κ. Μαρκογιαννάκης και υποστήριξε ότι ενδεχομένως η ορθή ονομασία δεν θα έπρεπε να είναι Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά Σώμα Εκτάκτων Αναγκών.

«Το Πυροσβεστικό Σώμα -είπε- με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, κάτω από αφάνταστες δυσκολίες προσφέρει. Και πέφτουν παρά πολύ έξω εκείνοι οι οποίοι μπορούν να ισχυριστούν ότι μπορεί κάποιος να προβλέψει με ακρίβεια, όλα τα στοιχεία της φύσεως.

Δεν μπορεί εύκολα κανείς να προβλέψει τους σεισμούς και την ένταση τους, δεν μπορεί να προβλέψει τις χιονοπτώσεις και την ένταση τους, δεν μπορεί εύκολα να προβλέψει τους ανέμους και την ένταση τους. Όποιος ισχυρίζεται αυτά ασφαλώς πέφτει πολύ έξω και τα λέγω διότι το Πυροσβεστικό Σώμα προσφέρει παντού».

Όπως επεσήμανε ο κ.Μαρκογιαννάκης, έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι δεν φτάνει μόνο η άρτια οργάνωση, η αυταπάρνηση και η καλή λειτουργία του Σώματος. Χρειάζεται -τόνισε- να λειτουργούν όλα σωστά, όλα άψογα από όλους που είναι συνυπεύθυνοι προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οποιοδήποτε πρόβλημα. «Το λέω αυτό», εξήγησε, διότι ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα έχει να επιδείξει λαμπρές επιτυχίες, έχει να επιδείξει μεγάλες προσφορές, έρχεται η εύκολη κριτική, όπου όλα ρίχνονται πάνω του, για όλα φταίει, όταν τύχει δυσκολία και δεν μπορεί κάνεις να την αντιμετωπίσει».

Και καταλήγοντας ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, σημείωσε: «Έχουμε ως χώρα, ένα από τα καλύτερα και οργανωμένα Πυροσβεστικά Σώματα. Κυρίως από άποψη προσωπικού αλλά και μέσων. Αυτό δεν μπορεί κάνεις να το παραγνωρίσει. Εγώ δεν λέω πως δεν χρειάζονται να γίνονται βήματα. Ασφαλώς τα δεδομένα αλλάζουν. Το περιβάλλον αλλάζει. Οι δυσκολίες γίνονται μεγαλύτερες, οι αλλαγές οι κλιματολογικές και τόσα αλλά μας αναγκάζουν να προσαρμοζόμαστε. Προσαρμοζόμαστε ως προς τα μέσα και τους σχεδιασμούς».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή