Tι δείχνουν οι νέες δημοσκοπήσεις

Κυριακή, 06 Σεπτεμβρίου 2009 02:08
A- A A+

Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ κατά 6,7 μονάδες έναντι της Ν.Δ. καταγράφει η δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής, η οποία διενεργήθηκε μετά την προκήρυξη των εκλογών.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 30,8% των ψηφοφόρων, ενώ η Ν.Δ. 24,1%. Στην παράσταση νίκης, δηλαδή στην ερώτηση «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές», το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 69,5% και έπεται η Ν.Δ. με 10,9%.

Στο ερώτημα απέφυγε να απαντήσει το 19,6%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 26,1%.

Τα υπόλοιπα κόμματα κατατάσσονται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων ως εξής: Το ΚΚΕ λαμβάνει 7,1%, ο ΛΑΟΣ 4,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3% εισέρχεται οριακά στη Βουλή, ενώ οι Οικολόγοι - Πράσινοι με 2,4% μένουν εκτός Κοινοβουλίου.

Συμφωνα με έρευνα της Public Issue για λογαριασμό της Καθημερινής σχετικά με τις στάσεις των Ελλήνων απέναντι στις πρόωρες εκλογές που πραγματοποιήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου, το 42% της κοινής γνώμης θεωρεί ότι καμία αυτοδύναμη κυβέρνηση, είτε της Ν.Δ., είτε του ΠΑΣΟΚ, είναι σε θέση να αντιμετωπίσει καλύτερα τη σημερινή κρίση.

Ακολουθεί με μεγάλη διαφορά (28%) η άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να τα καταφέρει και έπεται η Ν.Δ. με 22%.

Ο κ. Κώστας Καραμανλής εξακολουθεί να παραμένει το ισχυρό χαρτί του κυβερνώντος κόμματος, καθώς συνεχίζει να προηγείται του κ. Γιώργου Παπανδρέου στο ερώτημα για τον καταλληλότερο Πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. συγκεντρώνει 38%, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ 32%, ενώ το 26% των ερωτηθέντων δεν επιλέγει κανέναν από τους δύο μονομάχους.

Αντιθέτως, συντριπτική είναι η υπεροχή του ΠΑΣΟΚ στην παράσταση νίκης με 74% έναντι 11% της Νέας Δημοκρατίας.

Τέλος, στο ερώτημα ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τις πρόωρες εκλογές, το 45% απαντάει η Ν.Δ. και 30% το ΠΑΣΟΚ.

Στην πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία RASS για «Το Παρόν» μετά την προκήρυξη των εκλογών, η διαφορά των δύο κομμάτων εξουσίας καταγράφεται στις 5,7 μονάδες υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

Το 62,6% δεν θέλει κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ενώ το 50,3% εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι έτοιμο να κυβερνήσει.

Να μείνει ο Καραμανλής ακόμα κι αν χάσει, λέει το 54,3%.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή