Έλληνας ερευνητής ανακαλύπτει άγνωστο απόσπασμα της αρχαιότερης Βίβλου

Κυριακή, 06 Σεπτεμβρίου 2009 14:03
UPD:14:07
A- A A+

¶γνωστο απόσπασμα του αρχαιότερου αντιτύπου της Βίβλου έφερε στο φως Έλληνας φοιτητής που κάνει το διδακτορικό του στη Βρετανία, ο οποίος συμμετείχε σε πρόγραμμα ψηφιοποίησης του Σιναϊτικού Κώδικα από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη.

Ο Σιναϊτικός Κώδικας (Codex Sinaiticus), ο οποίος χρονολογείται στα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ. θεωρείται ένα από τα πολυτιμότερα χειρόγραφα στον κόσμο, καθώς περιλαμβάνει σε κωδικοποιημένη γραφή (κεφαλαιογράμματη τετραγωνισμένη ελληνική) τα βιβλία της Καινής Διαθήκης και τμήμα των βιβλίων της Παλαιάς Διαθήκης.

Ο Νικόλας Σαρρής, ο οποίος είναι υπεύθυνος του εργαστηρίου συντήρησης βιβλίων και χειρογράφων της Ιεράς Μονής Πάτμου, αναγνώρισε αμέσως την ελληνική γραφή όταν αντίκρισε το απόσπασμα στη βιβλιοθήκη του μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης στην Αίγυπτο.

«Παρότι δεν είναι ο τομέας της εξειδίκευσής μου, είχα ασχοληθεί με το πρόγραμμα της ψηφιοποίησης και ο Κώδικας είχε αποτυπωθεί στη μνήμη μου. ¶ρχισα αμέσως να ελέγχω το ύψος των γραμμάτων και τις στήλες και γρήγορα συνειδητοποίησα ότι βρισκόμουν μπροστά σε ένα άγνωστο τμήμα του Κώδικα», δήλωσε από την Πάτμο ο διδακτορικός φοιτητής στην Belfast Telegraph.

Συνέντευξη του Νικόλα Σαρρή στο naftemporiki.gr

Πώς φτάσατε στην ανακάλυψη του Σιναϊτικού Κώδικα;

Στις έρευνες που κάνουμε για τη διδακτορική διατριβή, ήταν απαραίτητο να μελετήσω κάποιες βιβλιοδεσίες που βρίσκονται στη Μονή του Σινά και να κοιτάξω κάποια χαρακτηριστικά της βιβλιοδεσίας. Το απόσπασμα βρέθηκε μάλλον τυχαία μπροστά μου όταν μελετούσαμε μια βιβλιοδεσία που μας ενδιέφερε, αρκετά μεταγενέστερη –του 18ου αιώνα– η οποία έγινε στο Σινά. Το απόσπασμα ήταν ουσιαστικά κρυμμένο, ή μάλλον χρησιμοποιημένο, στα εσώφυλλα της βιβλιοδεσίας. Ήταν σε αρκετά άσχημη κατάσταση, καλυμμένο με άλλα περαιτέρω εσώφυλλα, οπότε ήταν δύσκολο να επιβεβαιωθεί ότι είναι όντως ο Σιναϊτικός Κώδικας. Χρειάστηκε, λοιπόν, περισσότερη προσοχή και εξακρίβωση με άλλα κομμάτια του Σιναϊτικού Κώδικα που είναι γνωστά σε εμάς.

Γνωρίζουμε σε τι αναφέρεται το απόσπασμα;

Είναι μέρος από το κεφάλαιο της Παλαιάς Διαθήκης που αναφέρεται στον Ιησού του Ναυή. Τα υπόλοιπα αποσπάσματα του κεφαλαίου αυτού βρίσκεται στο Σινά –είναι από τα λίγα φύλλα του χειρογράφου που βρίσκονται στη Μονή του Σινά. Αυτό επιβεβαιώνει όντως ότι το φύλλο που βρέθηκε είναι σίγουρα από τον Σιναϊτικό Κώδικα.

Τι είναι αυτό που κάνει την ανακάλυψη σημαντική;

Είναι η φύση του χειρογράφου, το οποίο θεωρείται σήμερα από τα πιο σημαντικά χειρόγραφα που έχουν διασωθεί. Είναι η παλαιότερη και πληρέστερη Βίβλος που υπάρχει και χρονολογείται στα μέσα του 4ου αιώνα. Το εν λόγω χειρόγραφο έχει αποτελέσει σταθμό, ουσιαστικά, γιατί είναι η πλήρης μορφή αυτού που είναι σήμερα γνωστό ως Παλαιά και Καινή Διαθήκη, οπότε κάθε κομμάτι, κάθε λέξη, κάθε κόμμα αυτού του χειρογράφου είναι ενδεικτικό των όσων γράφονται στα κείμενα της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης.

Eπιμέλεια: Βάσω Αγγελέτου

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή