Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάρκος Κυπριανού, επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο του έχει εκπονήσει έγγραφο με τα πιθανά σενάρια για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και τις επιλογές που έχει ενώπιόν της η κυπριακή κυβέρνηση.
Το έγγραφο δόθηκε στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που μετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο και θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας.
«Το έγγραφο αυτό είναι ένα βοήθημα για τη λήψη πολιτικής απόφασης», ανέφερε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδης δήλωσε ότι το έγγραφο έχει χρήσιμα στοιχεία.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι το θέμα του τι θα πράξει η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι θέμα πολιτικής επιλογής, αλλά, όπως επεσήμανε, «σε αυτό το έγγραφο, που είναι πλήρες και τεκμηριωμένο, περιέχονται όλες οι διαδικαστικές επιλογές που θα βρεθούν ενώπιον της Κυπριακής Δημοκρατίας το Δεκέμβριο».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σημερινή», συνοπτικά, το έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών δίνει τρία συν ένα πιθανά σενάρια εν όψει Δεκεμβρίου 2009. Ειδικότερα, στο έγγραφο, σύμφωνα με την εφημερίδα, επισημαίνονται τα εξής:
«Μέσω συμπερασμάτων του Συμβουλίου το Δεκέμβριο:
Α. Αύξηση του αριθμού των Κεφαλαίων που δεν μπορούν να ανοίξουν, μέσω διασύνδεσης των κεφαλαίων αυτών με το ζήτημα της ομαλοποίησης των σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, στη βάση της Δήλωσης Σεπτεμβρίου 2005.
Β. Απόφαση για μη άνοιγμα οποιουδήποτε νέου Κεφαλαίου, μέχρι η Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο της ¶γκυρας.
Γ. Πλήρης αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οπότε διακοπή όλων των διαδικασιών εντός Συμβουλίου που σχετίζονται με τα διαπραγματευτικά Κεφάλαια. Είτε με τη μη λήψη απόφασης από το Συμβούλιο, οπότε:
Δ. Λήψη μέτρων από την Κύπρο, μονομερώς ή και σε συνεννόηση με άλλα κράτη-μέλη».
Την ίδια ώρα, ανεξάρτητη επιτροπή καταγγέλλει τη βραδύτητα των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η «ευρωπαϊκή προοπτική» της ¶γκυρας.
«Αρνητικές αντιδράσεις προερχόμενες από την Ευρώπη έδωσαν στην Τουρκία την εντύπωση ότι δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτη», αναφέρει σε έκθεσή της -που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες- η επιτροπή της οποίας προεδρεύει ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας και νομπελίστας της Ειρήνης Μάρτι Αχτισάαρι και στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Ροκάρ και η πρώην επίτροπος της Ιταλίας στην ΕΕ Έμα Μπονίνο.
Μια ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα πρέπει να εγκριθεί από το σύνολο των κρατών μελών. Και πολλές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστρία, αρνούνται την ένταξή της και προτείνουν αντ' αυτής μια "προνομιακή σύμπραξη".
Στην Τουρκία, επισημαίνεται στην έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής, η υποστήριξη στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ μειώνεται. «Η ανεπάρκεια των μεταρρυθμίσεων από την τουρκική πλευρά ενίσχυσε την αντίθεση των Ευρωπαίων στην ένταξη της Τουρκίας και το αίσθημα αποκλεισμού που αυτό δημιούργησε στην ¶γκυρα το μόνο που έκανε ήταν να αποθαρρύνει ακόμη περισσότερο τους Τούρκους μεταρρυθμιστές», εκτιμά η ανεξάρτητη επιτροπή για την Τουρκία.
Η ανεξάρτητη επιτροπή καλεί «να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος» που, όπως αναφέρει, «υπονομεύει σήμερα τις πολλές προόδους που έχουν καταγραφεί αυτά τα δέκα τελευταία χρόνια από την Τουρκία και τις οποίες ενέπνεε η σύγκλισή της με την ΕΕ».
«Ουδείς μπορεί να προβλέψει την έκβαση της ενταξιακής διαδικασίας ούτε αν ο προσδιορισμένος στόχος μπορεί να επιτευχθεί. Ωστόσο το να δοθεί στην Τουρκία η ευκαιρία της είναι ένα ζήτημα αξιοπιστίας της ΕΕ, είναι το συμφέρον της και το δίκιο που οφείλει σε κάθε χώρα που είναι υποψήφια για ένταξη», καταλήγει το κείμενο.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ