Κρίσιμη εβδομάδα για την υγεία και τον Ομπάμα

Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2009 14:46
A- A A+

Με την ομιλία του αυτή την εβδομάδα ενώπιον του Κογκρέσου, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ελπίζει να δώσει νέα πνοή στην προωθούμενη μεταρρύθμιση του υγειονομικού συστήματος, που έχει διχάσει τις ΗΠΑ. Η επιτυχία ή αποτυχία του μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για την υπόλοιπο της θητείας του.

Όταν θα απευθυνθεί σε μία σπάνια κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου την Τετάρτη, ο Ομπάμα πρέπει να πείσει τους νομοθέτες, καθώς και ένα όλο και πιο δύσπιστο κοινό, ότι είναι δυνατό να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο ύψους 1 τρισ. δολαρίων χωρίς να διογκωθεί το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα και χωρίς να αποδυναμωθεί η ασφαλιστική κάλυψη αυτών που τη διαθέτουν ήδη.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος πρέπει επίσης να προσφέρει διευκρινίσεις και να απαντήσει σε επιχειρήματα που έχουν χρησιμοποιήσει οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης – όπως κατηγορίες ότι το σχέδιο μεταρρύθμισης θα χρηματοδοτεί αμβλώσεις, θα δημιουργήσει «επιτροπές θανάτου» που θα αποφασίζουν ποιος δικαιούται κάλυψης και ότι θα εγγυάται ασφαλιστική κάλυψη στους παράνομους μετανάστες.

Ο Ομπάμα θα εκφωνήσει την ομιλία την ώρα που οι δημοσοπήσεις αποτυπώνουν πτώση στη δημοτικότητά του, λόγω και της διαμάχης για την υγεία.

«Σε κάθε προεδρία υπάρχουν κρίσιμες στιγμές που αποδεικνύονται σταθμοί και αυτή μπορεί εύκολα να αποδειχθεί σταθμός για τον Ομπάμα, γιατί έχει επενδύσει τόσα στην υγειονομική μεταρρύθμιση, ενώ τα πράγματα δεν έχουν πάει όπως θα ήλπιζε», όπως ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια Λάρι Σαμπάτο.

Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε συμβιβασμούς, ωστόσο επιμένουν ότι ο πρόεδρος εξακολουθεί να στηρίζει τη «δημόσια επιλογή», το σχέδιο για ένα κρατικό ασφαλιστικό σύστημα που παρουσιάζεται ως εναλλακτική στην ιδιωτική ασφάλιση που στηρίζει σε μεγάλο βαθμό η φιλελεύθερη εκλογική βάση του Ομπάμα.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες αντιδρούν σφοδρά στην προοπτική της «δημόσιας επιλογής» και έχουν ξοδέψει εκατομμύρια προσπαθώντας να πείσουν για τις θέσεις τους.

Η μεταρρύθμιση του υγειονομικού συστήματος είναι μόνο ένα από τα προβλήματα στην ατζέντα του Ομπάμα, αλλά σε αντίθεση με την ύφεση και τους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν, που κληρονόμησε από τον προκάτοχό του, η υγειονομική περίθαλψη είναι ένα καθοριστικό ζήτημα για τον ίδιο, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την εσωτερική πολιτική του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει ότι θα είναι δύσκολο να κερδίσει την υποστήριξη περισσοτέρων τους ενός ή δύο μετριοπαθών Ρεπουμπλικάνων, οπότε πρέπει να συσπειρώσει τους Δημοκρατικούς, όπως επισημαίνει ο Σαμπάτο. «Βασικά, νομίζω ότι το μήνυμά του προς τους Δημοκρατικούς είναι, “ή εγώ ή το χάος”», είπε, αναφερόμενος στο 1994, όταν η αποτυχία του Μπιλ Κλίντον να περάσει σχέδιο μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας είχε συμβάλει στην απώλεια του ελέγχου του Κογκρέσου από τους Δημοκρατικούς.

Κάποιοι πιο συντηρητικοί Δημοκρατικοί διστάζουν να στηρίξουν το πρόγραμμα, προβάλλοντας το δυνητικό κόστος της μεταρρύθμισης και εκφράζοντας ανησυχίες για υπερβολική κρατική παρέμβαση στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης.

Ο Ομπάμα έχει ως απώτερο στόχο τη μείωση του κόστους περίθαλψης και την ασφαλιστική κάλυψη των 46 εκατ. Αμερικανών που δεν τη διαθέτουν. Ωστόσο, οι επικριτές αναφέρουν ότι η «δημόσια επιλογή» αποτελεί ένα βήμα προς το σοσιαλισμό – μία λέξη που αποτελεί ταμπού στην αμερικανική πολιτική.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή