Google: Συμφωνία με ευρωπαίους εκδότες και συγγραφείς

Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2009 16:07
A- A A+

Σε συμφωνία με ευρωπαίους συγγραφείς και εκδότες κατέληξε σήμερα η Google, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να κάμψει τις αντιρρήσεις τους όσον αφορά στο σχέδιο προσφοράς μέσω του διαδικτύου εκατομμυρίων βιβλίων, τα οποία έχουν αποσυρθεί από τα βιβλιοπωλεία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η αμερικανική εταιρεία σε ανακοίνωσή της, τα βιβλία που εκδίδονται στην Ευρώπη δεν θα μπορούν να πωλούνται στις ΗΠΑ στην ηλεκτρονική τους μορφή, παρά μόνο μετά τη ρητή εξουσιοδότηση αυτών που κατέχουν τα δικαιώματά τους.

«Τα βιβλία που είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη θα θεωρούνται εμπορικά διαθέσιμα και στις ΗΠΑ», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Αυτά τα βιβλία δεν θα μπορούν να τα εκμεταλλευτούν οι αμερικανοί χρήστες (της Google), παρά μόνο μετά τη ρητή εξουσιοδότηση αυτών που κατέχουν τα δικαιώματά τους.»

Οι ευρωπαίοι εκδότες εμφανίστηκαν ανήσυχοι τις τελευταίες εβδομάδες ότι η Google θα επωφεληθεί μιας συμφωνίας που είχε υπογράψει τον περασμένο χρόνο με τους αμερικανούς συγγραφείς και εκδότες, η οποία επέτρεπε την πώληση, χωρίς την άδεια τους, ευρωπαϊκών βιβλίων με τη δικαιολογία ότι είναι εξηντλημένα στην αμερικανική αγορά.

Εκπρόσωποι του αμερικανικού κολοσσού βρίσκονται σήμερα στις Βρυξέλλες έπειτα από πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να υπερασπιστούν τη συμφωνία τους με τους αμερικανούς συγγραφείς και εκδότες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς