Σενάρια για συμμαχίες μετά τις εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου

Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2009 16:23

A- A A+

Οι κακές εκλογικές επιδόσεις στο Σάαρ και τη Θουριγγία προκάλεσαν αναταραχή στο κόμμα της Μέρκελ, που ζητά από την καγκελάριο μεγαλύτερο δυναμισμό στην προεκλογική της εκστρατεία.

Σε συνέντευξή της που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στη «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ», η τελευταία υπερασπίστηκε τη στρατηγική της και δήλωσε ότι θα συγκρουστεί με τον υπουργό Εξωτερικών και υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ όπου αυτό καταστεί αναγκαίο. Αναφερόμενη σε πιθανό συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατών με την Αριστερά του Οσκαρ Λαφοντέν για τη διακυβέρνηση της Γερμανίας, η Μέρκελ έχει χαρακτηρίσει πρόσφατα κάτι τέτοιο «καταστροφικό για τον τόπο». Μέχρι τώρα, η Αριστερά συμμετέχει με το SPD μόνο στην κυβέρνηση της πόλης-κρατιδίου του Βερολίνου, αλλά οι συζητήσεις στο Σάαρ για τη συγκρότηση μιας τρικομματικής κυβέρνησης ανάμεσα στο SPD, την Αριστερά και τους Πρασίνους ενδέχεται να ανοίξουν το δρόμο για την προσέγγιση των τριών αυτών κομμάτων.

Το κόμμα της Αριστεράς, που γεννήθηκε το 2007 από τη συγχώνευση των πρώην κομμουνιστών της Ανατολικής Γερμανίας με τους διαφωνούντες σοσιαλδημοκράτες της Δυτικής, έχει πετύχει αξιόλογες επιδόσεις στις περιφερειακές εκλογές και έχει επιβεβαιώσει ότι ο εκλογικός χάρτης της Γερμανίας περιλαμβάνει πλέον πέντε κόμματα. Η τοποθέτηση του κόμματος αυτού στα αριστερά του SPD αποτελεί άλλον ένα λόγο για τον οποίο το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γερμανίας, IG Metalla, προτιμά να μη δώσει «γραμμή» στα μέλη του. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ο πρόεδρος του συνδικάτου Μπέρτολτ Χούμπερ, που ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες, ζητά από το SPD να μην επιτίθεται στην Αριστερά.

Ο ίδιος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της «νεοφιλελεύθερης πολιτικής» των Ελεύθερων Δημοκρατών του FDP, χαρακτηρίζοντας έναν πιθανό μετεκλογικό συνασπισμό τους με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ «τον χειρότερο δυνατό συνασπισμό».

Τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες, αποφεύγουν τη συζήτηση για το Αφγανιστάν, απέναντι στην οποία η κοινή γνώμη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη. Η Αριστερά είναι το μόνο κόμμα που ζητά την αποχώρηση των στρατευμάτων. Και η θέση αυτή ενδέχεται να της δώσει κι άλλες ψήφους.

Πηγή: El Pais, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή