Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2009 09:17
A- A A+

Το Κυπριακό και η ανάγκη περαιτέρω συγκλίσεων μεταξύ των δύο πλευρών ενόψει της έναρξης του δεύτερου γύρου των συνομιλιών Χριστόφια - Ταλάτ υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΑΗΚ, οι απειλές κατά λειτουργών της Δικαιοσύνης και ο ρόλος της Αστυνομίας, θέματα ασφάλειας στα γήπεδα, η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και η προσπάθεια πρόληψης της εξάπλωσης της γρίπης Α καθώς και η καταδίκη πλούσιου Βρετανού για το φόνο Ελληνοκυπρίου που διεπράχθη στο Λονδίνο το 2000 είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Να δώσει σχέδιο επιβίωσης η ΑΗΚ'', ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου θα εγκρίνει μικρή αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ στην εφημερίδα, θα απαιτηθεί από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου να καταθέσει ολοκληρωμένο και δεσμευτικό στρατηγικό σχέδιο βιωσιμότητας. Σε άλλο θέμα γράφει πως ''σφοδρές επικρίσεις'' για τη διαχείριση του κυπριακού προβλήματος δέχεται το Προεδρικό αλλά και το ΑΚΕΛ από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ.

''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Δικηγόροι... σε επίθεση'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Δώρος Ιωαννίδης, με χθεσινή του ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε απαράδεκτο το ότι καθημερινώς οδηγούνται στα Δικαστήρια αστυνομικοί για δικά τους αδικήματα, αντί να οδηγούν οι ίδιοι τους εγκληματίες ενώπιον της Δικαιοσύνης. Αλλού γράφει ότι η Κυβέρνηση γνωρίζει για την ύπαρξη ομαδικών τάφων σε περιφραγμένη περιοχή της κατεχόμενης Λαπήθου και έχει ήδη θέσει το θέμα στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους.

Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''2+3% οι αυξήσεις στον ηλεκτρισμό'', γράφει πως εκκρεμεί η εξεύρεση λύσης για το 3% για τους ρύπους, πέραν της ετήσιας αύξησης του 2% στις ταρίφες και ότι οι καταναλωτές ρεύματος ''δεν απειλούνται'' μόνον με την αύξηση του 6% που είναι πρόθυμη να επιβάλει η ΡΑΕΚ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι ελλαδικές Αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δίκη για την υπόθεση της αεροπορικής τραγωδίας της ''Ηλιος'' και δεν πρόκειται να δώσουν στις κυπριακές αρμόδιες Αρχές τα σχετικά τεκμήρια.

''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Ανοχύρωτα σχολεία'', γράφει στο κύριο θέμα ότι, δύο μόλις ημέρες πριν την επίσημη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τα σχολεία παρουσιάζονται ανέτοιμα να αντιμετωπίσουν τη γρίπη Α και ότι παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε αντισηπτικά, αλκοολούχα καθαριστικά και ειδικά γάντια για τις καθαρίστριες. Αλλού γράφει ότι η απόφαση για καταστροφή πυρομαχικών της Εθνικής Φρουράς προκαλεί αντιδράσεις και ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας θα ζητήσει εξηγήσεις από τον Υπουργό Αμυνας για το ότι δεν υπάρχει ταυτόχρονη καταστροφή πυρομαχικών και από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις.

''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Απειλή λουκέτου σε γήπεδα'', γράφει στο κύριο θέμα πως απειλούνται με λουκέτο τέσσερα ποδοσφαιρικά σωματεία πρώτης κατηγορίας, τα οποία καλούνται μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή να προβούν σε όλες τις ενδεικνυόμενες ενέργειες, προκειμένου να καταστούν κατάλληλα από απόψεως πυρασφάλειας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Αστυνομία προχωρεί σε ποινικές διώξεις τεσσάρων προσώπων σχετικά με το βακτηρίδιο της Λεγεωνέλλας που προσέβαλε νεογέννητα σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Λευκωσίας.

Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Χρειάζονται κι άλλες συγκλίσεις'', ότι όλα τα κεφάλαια, που έχουν συζητηθεί στον πρώτο γύρο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, θα συζητηθούν και στο δεύτερο γύρο που αρχίζει την ερχόμενη Πέμπτη, προκειμένου να βρεθούν περισσότερες συγκλίσεις. Αλλη είδηση είναι η διαβεβαίωση, που δόθηκε από τις κινεζικές Αρχές στην αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ που επισκέπτεται αυτές τις ημέρες την Κίνα, ότι η χώρα αυτή υποστηρίζει τον αγώνα του κυπριακού λαού για λύση του εθνικού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, του Διεθνούς Δικαίου και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Υιός μεγιστάνα πίσω από τα σίδερα'', γράφει στο κύριο θέμα της πως ένας πλούσιος Βρετανός πλεϊμπόι, ο Θάνος Παπαλέξης, υιός Ελληνα εφοπλιστή, βρέθηκε χθες ένοχος και αντιμετωπίζει την πιθανότητα καταδίκης του σε ισόβια για το φόνο του Ελληνοκύπριου Χαράλαμπου Χριστοδουλίδη, στο Λονδίνο το Μάρτιο του 2000. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία συνέλαβε χθες Ελληνοκύπριο δικηγόρο σχετικά με υπόθεση παράνομης υποβοήθησης τέλεσης εικονικών γάμων.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή