Προβολή και χρηματοδότηση κομμάτων στο επίκεντρο της Διακομματικής

Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2009 16:30
UPD:20:15
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

Η προβολή και η χρηματοδότηση των κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο τέθηκαν σήμερα επί τάπητος στη διάρκεια της Διακομματικής Επιτροπή Εκλογών υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου.

Όπως δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος, οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν σχεδόν ομόφωνες , ενώ συζητήθηκαν, όπως ανέφερε, ζητήματα, εκτός των αρμοδιοτήτων της Διακομματικής Επιτροπής, όπως η συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Δηλώσεις Π. Παυλόπουλου μετά τη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών

Δηλώσεις Π. Παυλόπουλου μετά τη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών

Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία των εκλογών, ο κ. Παυλόπουλος ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη εκδοθεί οι 39 πρώτες αποφάσεις και εγκύκλιοι, με σπουδαιότερη την απόφαση σχετικά με τις προσλήψεις στο Δημόσιο, ενώ υπογράμμισε πως πλέον οι εκλογές έχουν αυτοματοποιηθεί από πλευράς διαδικασιών.

Αναφορικά με την προβολή των κομμάτων, των πολιτικών αρχηγών και των υποψηφίων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε πως υπάρχει μια μικρή εκκρεμότητα σχετικά με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ που θα ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου, η οποία θα λυθεί μέσω των εσωτερικών διαδικασιών του κόμματος.

Σε ό,τι αφορά το χρόνο προβολής των κομμάτων στα ΜΜΕ, αυξημένος θα είναι ο χρόνος των μικρότερων κομμάτων σε σχέση με το 2007, από 20% σε 25%, ενώ ο χρόνος ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα διαμορφωθεί σε 37,5% από 40% το 2007. Στα μικρά κόμματα περιλαμβάνεται και αυτό των Οικολόγων-Πράσινων, το οποίο είχε εκλέξει ευρωβουλευτή στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Για το ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε πως το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 0,13 τοις χιλίοις, λιγότερο από αυτό των περασμένων εθνικών εκλογών, καθώς είχαμε και άλλη εκλογική αναμέτρηση, αυτή των ευρωεκλογών, μέσα στον ίδιο χρόνο. Συνολικά, το ποσό σε ευρώ ανέρχεται σε 4,5 εκατ. ευρώ, με τα οποία θα καλυφθούν οι προεκλογικές ανάγκες των κομμάτων.

Ο υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε, τέλος, τη διεξαγωγή μιας δεύτερης συνεδρίασης της Διακομματικής Επιτροπής μετά από την ανακήρυξη των υπολοίπων κομμάτων που δεν συμπεριλαμβάνονται στη Βουλή, η οποία διαλύθηκε.

Στην επιτροπή συμμετείχαν από τη ΝΔ ο Λ. Ζαγορίτης, από το ΠΑΣΟΚ ο Μιλτ. Παπαϊωάννου, από το ΚΚΕ ο Αντ. Σκυλλάκος, από το ΣΥΡΙΖΑ ο Ι. Θεωνάς και από το ΛΑΟΣ ο κ. Σκανδαλάκης.

Στον «πυρετό» των ψηφοδελτίων

Εν τω μεταξύ, πυρετώδεις είναι οι διεργασίες των κομμάτων για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, ενώ συνεχίζεται ο «χορός» των αποχωρήσεων.

Στη ΝΔ, την άποψη πως «το πνεύμα της αυτοκάθαρσης ικανοποιείται, συντελείται, προχωρεί, ολοκληρώνεται, τελειώνει» σε ό,τι αφορά τα ψηφοδέλτια της ΝΔ εξέφρασε ο πρώην υπουργός Βύρων Πολύδωρας μιλώντας στον ρ/σ Alpha 9,89 http://control.naftemporiki.gr/news/static/09/09/08/1712166.htm .

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε πως η κατάρτιση των ψηφοδελτίων συνεχίζεται και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνονται σταδιακά.

Στο ΠΑΣΟΚ, μετά από τη χθεσινή απόφαση του Αλέκου Παπαδόπουλου να μην συμμετάσχει στις προσεχείς εκλογές, αιχμηρό ήταν σήμερα το «όχι» του ¶κη Τσοχατζόπουλου στην πρόταση να είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές http://control.naftemporiki.gr/news/static/09/09/08/1712081.htm .

Εξηγώντας τους λόγους της απόφασής του ο κ. Τσοχατζόπουλος σημείωσε: «διαπιστώνουμε όλοι μας τις τελευταίες μέρες στην πόλη μας ότι ενώ φουντώνει καθημερινά το κλίμα συμμετοχής, δράσης και αγώνα των μελών, των φίλων και του λαού μας, εμφανίστηκε και πάλι,- ύπουλα και απρόσωπα, όπως το 2007-, το διχαστικό φαινόμενο συκοφάντησης και αμφισβήτησης στελεχών.

«Η αβεβαιότητα -συνέχισε- ή ακόμα και η καθυστέρηση τόσο της άμεσης πολιτικής καταδίκης των φαινομένων αυτών, όσο και της πολιτικής στήριξης των στελεχών μας από το κόμμα, δημιουργούν τον κίνδυνο, με απολίτικες συγκρούσεις εσωτερικά, να υπονομευθεί τελικά η ισχυρή ενότητα και πάλη του ΠΑΣΟΚ και του λαού της Θεσσαλονίκης για τη μεγάλη νίκη». «Για αυτό -υπογράμμισε- δεν μου επιτρέπεται με τη συμμετοχή μου να νομιμοποιήσω τέτοια εξέλιξη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ενωμένος με όλες του της συνιστώσες τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, βάλλοντας κατά μέρους των ΜΜΕ και του πολιτικού κόσμου .

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Δράμα έκανε λόγο για κροκοδείλια δάκρυα και όψιμο υποκριτικό ενδιαφέρον μέρους των μέσων ενημέρωσης και του πολιτικού κόσμου για τον ΣΥΡΙΖΑ http://control.naftemporiki.gr/news/static/09/09/08/1712187.htm .

Τέλος, δύο ακόμη πολιτευτές της ΝΔ προσχώρησαν στο ΛΑΟΣ. Πρόκειται για την κ. Ουρανία Παπανδρέου και τον κ. Μιχάλη Βετούλη http://control.naftemporiki.gr/news/static/09/09/08/1712170.htm .

Ερωτηθείς δε σχετικά με τις πιθανές υποψηφιότητες των κ.κ. Ανατολάκη και Ψινάκη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ απάντησε πως προσπαθεί να βρει πρόσωπα, που θα φέρουν στην πολιτική, εκείνους που τής έχουν γυρίσει την πλάτη.

Αντιπαράθεση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για το ντιμπέιτ

Έντονη είναι η συζήτηση στο πολιτικό σκηνικό και για τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και το ενδεχόμενο ενός δεύτερου ντιμπέιτ με πρωταγωνιστές τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων.

Αναφερόμενος σε μια ενδεχόμενη τηλεοπτική αναμέτρηση των κ.κ. Καραμανλή και Παπανδρέου ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ σημείωσε πως θα πάρει πρωτοβουλίες ο κ. Αντώναρος προκειμένου να συναντηθούν οι αρμόδιοι των δύο κομμάτων για να συζητήσουν τα χαρακτηριστικά της http://control.naftemporiki.gr/news/static/09/09/08/1712232.htm .

Πρόσθεσε ότι θα γίνει τουλάχιστον μια τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των αρχηγών, με στόχο να υπάρξει μια όσο το δυνατόν ουσιαστικότερη συζήτηση, χωρίς ξύλινο λόγο.

«Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η υλοποίηση σειράς λεπτομερειών για το πώς θα γίνει το ντιμπέιτ δεν είναι πρόσχημα υπαναχώρησης του ΠΑΣΟΚ από το διάλογο και πρόφαση εγκατάλειψης για το ντιμπέιτ», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος και επεσήμανε ότι ο κ. Καραμανλής θα είναι παρών και στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών ανεξάρτητα από όρους και προϋποθέσεις.

Απαντώντας ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επέστρεψε το χαρακτηρισμό στον κ. Κουμουτσάκο «αναρωτώμενος αν αυτή η αντίδραση είναι το προοίμιο της υπαναχώρησης της Νέας Δημοκρατίας, από τη ρητή δέσμευση που είχαν αναλάβει όλα τα πολιτικά κόμματα στη συζήτηση που έγινε στις Ευρωεκλογές και τους όρους πολιτικού διαλόγου, να αλλάξουμε αυτό το πλαίσιο, το οποίο δεν ικανοποιούσε κανέναν μας».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, την άποψη πως πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διεξαγωγής του ντιμπέιτ εξέφρασε το μέλος της επιτροπής επιλογής υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Πετσάλνικος http://control.naftemporiki.gr/news/static/09/09/08/1712169.htm .

Μιλώντας στο ρ/σ Alpha 9,89, ανέφερε: «Είναι γνωστή η θέση του ΠΑΣΟΚ ότι το ντιμπέιτ έτσι όπως γίνονταν μέχρι σήμερα δεν έχει καμία χρησιμότητα. Ένας διάλογος αν πρέπει να γίνει πρέπει να είναι πραγματικά χρήσιμος για τους πολίτες και το λαό. Αυτό σημαίνει σε εντελώς διαφορετική βάση ένας διάλογος προεκλογικός. Τι θα γίνει στο τέλος δεν το ξέρω».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή