Πλησιάζει η ημέρα έναρξης της δίκης Κάρατζιτς

Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2009 17:16
A- A A+

Στις 19 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει πιθανότατα η δίκη του Ράντοβαν Καρατζιτζ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. «Η κατάλληλη ημερομηνία είναι η 19η Οκτωβρίου 2009», ανέφερε ο δικαστής Ο-Γκον Κον κατά την διάρκεια της προπαρασκευαστικής ακροαματικής διαδικασίας. Η ημερομηνία θα επιβεβαιωθεί με διάταγμα όταν θα πλησιάζει η ημερομηνία αυτή, πρόσθεσε ο δικαστής.

Ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας που κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία κατά τον πόλεμο της Βοσνίας (1992-95), είχε ζητήσει από το Δικαστήριο διορία δέκα επιπλέον μηνών για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του, επισημαίνοντας ότι το κατηγορητήριο αποτελείται από 938.000 σελίδες.

Η εισαγγελική αρχή παρουσίασε χθες, όπως είχε ζητήσει το Δικαστήριο, προτάσεις για να περιοριστεί το κατηγορητήριο ώστε να μειωθεί η διάρκεια της δίκης που μπορεί να διαρκέσει μέχρι το 2012.

Μεταξύ των 11 κατηγοριών που βαρύνουν τον Κάρατζιτς είναι η πολιορκία του Σαράγεβο κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 10.000 άνθρωποι και η σφαγή της Σρεμπρένιτσα όπου σκοτώθηκαν 8.000 αγόρια και άνδρες μουσουλμάνοι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή