Μέτρα θωράκισης των μαθητών από τη νέα γρίπη

Αρ. Σπηλιωτόπουλος: Κανένας λόγος πανικού
Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2009 11:37
UPD:14:52
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

A- A A+

Δέσμη μέτρων για τη θωράκιση των μαθητών από τη νέα γρίπη με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας ¶ρης Σπηλιωτόπουλος, διαβεβαιώνοντας πως «τα πάντα θα κυλήσουν ομαλά».

«Τα πάντα θα είναι έτοιμα στη θέση τους και όλα θα λειτουργήσουν ομαλά», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «αν το φαινόμενο πολλαπλασιαστεί θα είμαστε έτοιμοι».

Α. Σπηλιωτόπουλος: Προετοιμασμένοι και ενημερωμένοι για τη νέα γρίπη

Α. Σπηλιωτόπουλος: Προετοιμασμένοι και ενημερωμένοι για τη νέα γρίπη

Συμπλήρωσε ότι κάθε μέρα θα γίνεται αποτίμηση της κατάστασης, προκειμένου αν χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη και να κλείσουν σχολεία, αλλά αυτό –όπως είπε- είναι κάτι που οπωσδήποτε θα το αποφασίσει η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή που υπάρχει στο υπουργείο Υγείας.

Στην περίπτωση εξάπλωσης της γρίπης, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι «υπάρχει στην εκπαιδευτική τηλεόραση ειδικό πρόγραμμα εκπαιδευτικού περιεχομένου, ώστε να μην μένουν πίσω στα μαθήματα τα παιδιά που θα κριθεί απαραίτητο να μείνουν στα σπίτια τους.

Yπάρχει μέριμνα να αντικαθίστανται oι εκπαιδευτικοί που θα νοσήσουν, ενώ ήδη έχουν δοθεί οι πιστώσεις για τις καθαρίστριες των σχολείων.

Ανακοίνωσε επίσης ότι με την έναρξη του νέου σχολικού έτους θα λειτουργεί ειδική τηλεφωνική γραμμή στο υπουργείο Παιδείας, ώστε να επικοινωνεί κάθε γονιός για ενημέρωση, σχόλια και παρατηρήσεις.

«Είμαστε προετοιμασμένοι», τόνισε και πρόσθεσε ότι από το υπουργείο Υγείας είναι έτοιμα φυλλάδια που θα διανεμηθούν σε γονείς και μαθητές, ώστε να ενημερωθούν για τη θωράκιση απέναντι στη γρίπη.

Οι δράσεις

ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Κανένας λόγος φόβου ή πανικού για τη νέα γρίπη»

«Κανένας λόγος φόβου ή πανικού για τη νέα γρίπη»

-Θα λειτουργεί ειδικό τηλεφωνικό κέντρο στο υπουργείο Παιδείας με τον αριθμό 1550 που θα έχει στελεχωθεί από εξειδικευμένο προσωπικό και θα δίνει απαντήσεις και κάθε πληροφορία γύρω από τη γρίπη.

-Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας θα υπάρχουν οι εξειδικευμένες πληροφορίες γύρω από τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της γρίπης.

-Στην εκπαιδευτική τηλεόραση έχει εκπονηθεί πρόγραμμα δυο εβδομάδων που θα εκλαϊκεύει τις οδηγίες για τα παιδιά του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου, αλλά και τους γονείς.

-Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες συσκέψεις και έχουν δεσμευτεί πάνω από 45.000 εμβόλια για το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Κάθε διευθυντής θα συμπληρώνει κάθε πρωί σε κάθε σχολείο απουσιολόγιο, θα καταγράφει τα τυχόν κρούσματα και καθημερινά θα τα αποστέλλει στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, οι οποίες με τη σειρά τους θα ενημερώνουν κεντρικά τόσο το υπουργείο Παιδείας όσο και το υπουργείο Υγείας. Σε αυτή τη φάση δεν κρίνεται απαραίτητος ο εμβολιασμός μαθητών.

Όσον αφορά στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα έχουν ήδη σταλεί σχετικές οδηγίες και κάθε ίδρυμα θα λαμβάνει ξεχωριστά τα μέτρα του. Τα υλικά για την αντιμετώπιση της γρίπης είναι ευθύνη των σχολικών επιτροπών, οι οποίες έχουν λάβει και τα σχετικά κονδύλια για την προμήθειά τους.

Ο υπουργός Παιδείας θα ζητήσει σήμερα, την εξαίρεση του υπουργείου Παιδείας για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών, κάτι που θα αποφασίσει η Ειδική Επιτροπή λόγω της προεκλογικής περιόδου.

«”Όχι” στην καλλιέργεια πανικού για κομματικά οφέλη»

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε, ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια προσπάθεια απόορισμένους κύκλους να δημιουργηθεί φόβος, ανησυχία και πανικός στους γονείς και στους μαθητές για τη γρίπη, με στόχο πολιτικά οφέλη.

Ωστόσο τόνισε, ο χειρότερος σύμβουλος είναι η άγνοια, η ανευθυνότητα και ο πανικός, διότι δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας τους.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχουμε πανικό και να φοβίζουμε τον κόσμο, να επενδύουμε καιροσκοπικά πάνω στο φόβο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή