Ιράν: Συνελήφθησαν δύο συνεργάτες των Μουσαβί και Καρουμπί

Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2009 13:19
A- A A+

Δύο ακόμα στελέχη της αντιπολίτευσης συνέλαβαν οι ιρανικές αρχές, ασκώντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις οργανώσεις που διαμαρτύρονται κατά της επανεκλογής του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, αναφέρουν σήμερα ιστοσελίδες των μεταρρυθμιστών.

Η ιστοσελίδα Mowjcamp.com αναφέρει ότι ο Αλιρεζά Μπεχεστί, συνεργάτης του μετριοπαθούς υποψήφιου Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί και ο Μορτεζά Αλβιρί, πρώην δήμαρχος Τεχεράνης και συνεργάτης του μεταρρυθμιστή υποψήφιου Μεχντί Καρουμπί συνελήφθησαν χθες, Τρίτη, με εντολή του εισαγγελέα της Τεχεράνης.

Επίσης οι δικαστικές αρχές έκλεισαν τα γραφεία της Ένωσης προάσπισης των δικαιωμάτων των φυλακισμένων, επικεφαλής της οποίας είναι ο Εμαντεντίν Μπαγί, συνεργάτης των μεταρρυθμιστών. Έγγραφα και άλλο υλικό της ένωσης κατασχέθηκαν.

Ο Μπεχεστί, επικεφαλής της επιτροπής που εξετάσει τις περιπτώσεις διαδηλωτών που κρατούνται μετά τη σύλληψή τους στις μεγάλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την επανεκλογή του Αχμαντινεζάντ στους δρόμους της Τεχεράνης και άλλων ιρανικών πόλεων, ανέφερε πρόσφατα ότι 72 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τότε.

Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις μετεκλογικές ταραχές.

Την Τρίτη οι αρχές έκλεισαν τα γραφεία του Καρουμπί στη βόρεια Τεχεράνη και συνέλαβαν τον αρχισυντάκτη της ιστοσελίδας του κόμματος Ετεμάντ Μελί, μετέδωσε νωρίτερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο ILNA.

Σχεδόν 4.000 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Οι περισσότεροι από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ 140 δικάζονται σήμερα με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής του καθεστώτος.

O Μουσαβί και ο μεταρρυθμιστής ιερωμένος Μεχντί Καρουμπί, συνυποψήφιοι του Αχμαντινεζάντ στις προεδρικές εκλογές της 12ης Ιουνίου, οι οποίοι κατέλαβαν τη δεύτερη και τέταρτη θέση αντίστοιχα, κατήγγειλαν εκτεταμένη νοθεία και αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την επανεκλογή του Αχμαντινεζάντ.

Ο Καρουμπί προκάλεσε την οργή των υπερσυντηρητικών δηλώνοντας ότι οι συλληφθέντες διαδηλωτές υπέστησαν βασανιστήρια και βιασμούς στη φυλακή.

Οι συλλήψεις αυτές σημειώνονται την ώρα που ο αρχηγός της αστυνομίας, στρατηγός Εσμαϊλ Αχμαντί Μογαντάμ προειδοποίησε ότι οι υπηρεσίες του θα αποτρέψουν τη διεξαγωγή οποιασδήποτε διαδήλωσης εχθρικής προς το καθεστώς, την Ημέρα Αλ Κοντς ( της Ιερουσαλήμ), κατά την οποία πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.

«Η Ημέρα Αλ Κοντς καθιερώθηκε για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και την καταδίκη της ισραηλινής κατοχής και δεν πρέπει να γίνει εκμετάλλευσή της για πολιτικούς σκοπούς», τόνισε.

Σύμφωνα με ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης, οπαδοί των Μουσαβί και Καρουμπί θέλουν να επωφεληθούν από την ευκαιρία αυτή για να διαδηλώσουν κατά της επανεκλογής Αχμαντινεζάντ.

Παράλληλα ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης προειδοποίησε να μη γίνει καμιά «απόπειρα διαδήλωσης» στα πανεπιστήμια με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή