Τη σημασία της τήρησης των κανόνων υγιεινής ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, δεδομένης της επαγρύπνησης για την εξάπλωση της νέας γρίπης, επισημαίνει στο διδακτικό και υπηρεσιακό προσωπικό των σχολείων, καθώς και στους μαθητές και γονείς τους η Νομαρχία Θεσσαλονίκης.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:
- Πρέπει να τηρείται επιμελώς το πρόγραμμα καθαριότητας σε όλους τους χώρους του σχολείου.
- Η καθαριότητα θα πρέπει να περιλαμβάνει καθημερινό και σχολαστικό καθαρισμό και απολύμανση ( με συνήθη - ευρείας χρήσης - απολυμαντικά), των χώρων υγιεινής και των χώρων όπου υπάρχουν οι βρύσες νερού. Το πρόγραμμα καθαριότητας πρέπει να περιλαμβάνει και τους υπαίθριους χώρους του σχολείου.
- Ο αερισμός των αιθουσών και των διαδρόμων πρέπει να γίνεται απαραίτητα σε κάθε διάλειμμα των μαθημάτων.
- Εάν υπάρχουν χώροι αποθηκών με παλαιά και μη χρησιμοποιούμενα υλικά ή έπιπλα, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την απομάκρυνσή τους ώστε να υπάρχει δυνατότητα επιμελούς καθαρισμού και αερισμού των χώρων αυτών .
- Να γίνεται συνεχής υπενθύμιση προς τους μαθητές για την ανάγκη πλυσίματος των χεριών με σαπούνι, ειδικά μετά την χρήση της τουαλέτας.
Σε ό,τι αφορά δε τη λειτουργία των Σχολικών Κυλικείων, υπενθυμίζεται ότι τα είδη που μπορεί να διαθέτουν είναι τα αναφερόμενα στην ΔΥ1γ/Γ.Π./οικ.93828/ 31-7-2006 ΥΔ.
Πέραν των παραπάνω στα κυλικεία θα πρέπει :
• Τα ευαλλοίωτα τρόφιμα να διατηρούνται σε ηλεκτρικά ψυγεία, επαρκούς χωρητικότητας, με σταθερή ψύξη, από +1 μέχρι +5 βαθμούς Κελσίου.
• Στα ψυγεία θα υπάρχει μόνιμα θερμόμετρο για τον έλεγχο της θερμοκρασίας συντήρησης τροφίμων.
• Τα τρόφιμα που διατίθενται ζεστά (τυρόπιτες, σπανακόπιτες) θα διατηρούνται σε θερμοθαλάμους με θερμοκρασία ανώτερη των +60 βαθμών Κελσίου.
Όλα τα υπόλοιπα μη ευαλλοίωτα τρόφιμα θα εκτίθενται προς πώληση εντός κλειστών υάλινων προθηκών, πλην αυτών που φέρονται συσκευασμένα.
Παράλληλα, κάθε άτομο που εργάζεται, έστω και για λίγη ώρα στο κυλικείο, υποχρεούται να έχει ατομικό βιβλιάριο υγείας.