Να «ενώσουν» τις χώρες τους πρότεινε ο Τσάβες στον Λουκασένκο

Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2009 17:12
A- A A+

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες πρότεινε σήμερα από το Μίνσκ στον ομόλογό του, Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, να ενώσουν τις χώρες τους σε μια «νέα δημοκρατία», ως απόδειξη των άψογων σχέσεών τους.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα ένωση των κρατών της Βενεζουέλας και της Λευκορωσίας», δήλωσε ο Τσάβες στο τέλος μιας συνάντησής του με τον Λουκασένκο.

«Δεν θα είναι μια ένωση όπως εκείνη των παλιών σοβιετικών χωρών, αλλά μια ένωση δύο ελεύθερων κρατών που αποφάσισαν να ανασυνταχθούν σε ένα", πρόσθεσε ο Τσάβες σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του λευκορώσου προέδρου.

Από την πλευρά του ο Λουκασένκο δήλωσε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί τη Βενεζουέλα προκειμένου να εμβαθύνει τη διμερή συνεργασία που αναπτύχθηκε με γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια.

«Πριν από μερικά χρόνια η μία χώρα δεν είχε επαφές με την άλλη και τώρα οι εμπορικές μας συναλλαγές είναι ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων», υπογράμμισε ο Λουκασένκο.

Ο Τσάβες επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Λευκορωσία το 2006, οπότε και είχε υποσχεθεί να δημιουργήσει μια «ανταγωνιστική ομάδα» με τον «νέο φίλο» του Λουκασένκο. Από τότε επισκέπτεται μία φορά το χρόνο τη Λευκορωσία και έχει καταφέρει να πείσει το Λουκασένκο να κάνει το ίδιο. Η επόμενη επίσκεψη του Λευκορώσου προέδρου στη Βενεζουέλα θα γίνει τον προσεχή Νοέμβριο ή Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον Τσάβες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή